sportolás
A Mindennapok kategória cikkei,  A Sport kategória cikkei

A sportolás 15 jótékony hatása

1. A sport erősíti a szívet és szabályozza a vérnyomást

Egyes sportágak rendszeres gyakorlása javítja a szív- és érrendszer aktivitását. Értágító hatása van, ami segít leküzdeni a magas vérnyomást, ráadásul idővel a szív is lassabban kezd verni, vagyis kevésbé fárad el.

2. Fenntartja és növeli az izomtömeget

A sport növeli a test erejét és állóképességét, optimális formában tartja az izmokat. Az egészséges izmok védelmet nyújtanak a csípő, térd és hát sérülései és fájdalmai ellen.

3. Erősíti a csontokat

A fizikai aktivitás serkenti a csontot alkotó sejteket. Ez erősíti a csontokat és véd a csontritkulás ellen.

4. Véd az ízületi problémák ellen

A rendszeres testmozgás táplálja és fenntartja a porcszövetek rugalmasságát, így véd az ízületi fájdalmak és az osteoarthritis ellen.

5. Elősegíti az emésztést

A sportolóknak jobb az étvágya, és nagyobb örömmel esznek. A sport serkenti az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét és hatékony gyógymód a krónikus székrekedés ellen.

6. Segíti a jobb légzést

Az olyan sportok, mint a kerékpározás és az úszás, növelik a tüdő kapacitását, és így részt vesznek az asztma megelőzésében.

7. Javítja a szellemi teljesítőképességet

Az aerob állóképességi gyakorlatok javítják az oxigén mozgását a szervezetben, beleértve az agy ellátását is. Ez optimalizálja a szellemi tevékenységet.

8. Formálja a testet

A rendszeres testmozgás növeli a szervezet energiafelhasználását, és ez lehetővé teszi a kívánt testsúly megtartását. A fogyni vágyók számára a leghasznosabb az úszás, kerékpározás, futás. A tánc, a gimnasztika és a pilates harmonikus és feszes testet eredményez.

9. Leküzdi a stresszt

Az endorfinok, amelyeknek a termelése az agyban sportolás közben megnövekszik, nyugtató hatású. Maga a sport „megtisztítja” az elmét a káros gondolatoktól és a napi gondoktól.

10. Elősegíti a jó alvást

A fizikai fáradtság a nyugodt és mély alvás garanciája. A sportolás azonnali eufórikus hatása miatt azonban kerülje a 19 óra utáni edzést, ami zavarhatja az alvást.

11. Örömet nyújt

A sportoló olyannyira jó lelki és testi állapotban érzi magát, hogy a sporthoz, mint droghoz tud kötődni. Az ok ismét a hormonokban keresendő, amelyek között az endorfinok erős örömérzetet okoznak.

12. Kitartásra és erős akaratra nevel

Sportolás közben célokat tűzöl ki, amelyeket általában nem könnyű elérni.

Olyan tulajdonságokra van szükségünk, mint a kitartás és a türelem, amelyek nagyon hasznosak a mindennapi életben.

A sport nyugodtabb képet ad a közös problémákról, és nagyobb bizalmat teremt a saját képességeinkben.

13. Stabilizálja a testsúlyt

Sajnos manapság az emberek egyre kevesebbet mozognak, és olyan készételekhez nyúlnak, amelyek túlságosan gazdagok zsírokban és cukrokban.

Az egészség és a szépség egyaránt szenved ettől. A felesleges kalóriákat mozgással – lehetőleg tempós gyaloglással, rövid futással váltakozva, síeléssel, úszással vagy tánccal – „eltávolíthatjuk” a szervezetből. Ráadásul segítség lehet a testünk méregtelenítésében is.

Egy sportoló szervezetében az ételből származó kalóriák az izmokba kerülnek, nem a zsírba.

14. Barátokat szerezhetünk

A tornatermekben, de a stadionok lelátóin is kialakulnak a társadalmi kapcsolatok, alakulnak csoportok, barátságok. Ez sikeresen szembehelyezkedik a modern elszigetelődési tendenciákkal, amelyek magányhoz és az élettel való elégedetlenséghez vezetnek.

15. Felemeli a lelket

A sport fejleszti a versenyszellemet, az akaratot, az ambíciót, hogy a legjobbat hozza ki magából. Ugyanakkor elnyomja a stresszt és az agressziót. A sportolók teljesebb szexuális életet élnek, jobban koncentrálnak és boldogabbak.

A női nemben

A nők rugalmasabb ízületekkel és több zsírral rendelkeznek, mint a férfiaknak. A női csontváz törékenyebb, mivel a nők 50%-kal kevesebb kalciumot tartalmaznak. Egy nő szíve gyorsabban ver, izomtömege kevésbé fejlett.

Az olyan sportok, mint az úszás, a természetben járás, a futás, a kerékpározás, a torna, a tánc vannak a legjobb hatással a nők egészségére.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük