Fehérmártásos, hústöltelékes sült tészta recept
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 300 g penne, vagy makaróni tészta
- 200 g darált csirkehús
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- só
Hozzávalók a húspáchoz
- 1 apróra vágott zöld chili
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 evőkanál vörösbor, vagy szőlőlé
Hozzávalók a fehérmártáshoz
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 2 csésze teljes tej
- 6 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál oregánó
- víz
- só
Hozzávalók a Bourbon mártáshoz
- 1 nagy fej vöröshagyma felszeletelve
- fél evőkanál cukor
- fél evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés
Hús bepácolása
- A darált húshoz adom a bort, az apróra vágott fokhagymát és a chilit. Jól elkeverem, majd 20 percre a hűtőbe teszem pihenni.
- Egy evőkanál olaj hozzáadásával kifőzöm a tésztát. Leszűröm, majd félre teszem.
Fehérmártás elkészítése
- Kis lángon felolvasztom a vajat egy serpenyőben, majd hozzáadom a felaprózott fokhagymát, és világosbarnára pirítom. Ekkor leveszem a lángot.
- Elkeverem a kukoricalisztet és a tejet, hogy ne legyen csomós.
- Folyamatos kevergetés mellett hozzákeverem az alacsony lángon tartott vajhoz.
- Tovább keverve addig adok hozzá vizet, míg egy lágy mártást kapok.
- Belekeverem az oregánót, a sót és a frissen őrölt borsot.
- A szósz 2/5-ét kiveszem, majd félreteszem.
- A tésztát hozzáadom a maradék mártáshoz, jól elkeverem, majd lassú tűzön további 5 percig főzöm.
Bourbon mártás elkészítése
- A vajat felolvasztom a serpenyőben, majd megkaramellizálom benne a cukrot.
- Hozzáadom a hagymákat, majd barnára pirítom őket.
- Leveszem a lángot, és hozzákeverem a fehérmártást, majd megsózom, és 2 percig főzöm.
- Hozzáadom a pácolt húst, majd lefedem az edényt. 10 percig főzöm, amíg a hús elkészül. Ekkor leveszem a tűzről.
- Egy tepsibe leterítek egy adag tésztát, és megszórom a cheddar sajt felével.
- Rászórom a Bourbon szószos húst, majd ráterítem a maradék tésztát, és megszórom a maradék sajttal.
- A tepsit 150 fokon előmelegített sütőbe teszem, majd 5 percig sütöm, míg a sajt megbarnul.
- Ízlés szerint apróra vágott koriander levelekkel díszítem, és vajas pirítóssal kínálom.