A Tech & IT kategória cikkei

A Google mesterséges intelligenciát használ a klímaváltozás ellen

A Google mesterséges intelligenciát (MI) használ a klímaváltozás, mint például erdőtüzek, árvizek és extrém hőség kihívásaival szemben. Ez az elkötelezettség a környezet és társadalom védelmére irányuló szélesebb vállalati törekvés része.

Árvíz-előrejelzés több területen: Az árvizek a leggyakoribb természeti katasztrófák. 2018 óta a Google Research egy árvíz-előrejelzési kezdeményezésen dolgozik, amely fejlett MI-t és földrajzi elemzést használ az árvízre vonatkozó valós idejű információk szolgáltatására. A Flood Hub platformon és gyakran a Google keresőben és térképeken is elérhetőek ezek az előrejelzések és vizualizációk. Az év elején a Google kiterjesztette a Flood Hub lefedettségét 80 országra, így 460 millió ember számára biztosít előrejelzéseket akár hét napra előre. Jelenleg a Flood Hub több mint 800 helyszínt fed le az Egyesült Államokban és Kanadában, több mint 12 millió folyóparti lakossal.

Erdőtűz-határok monitorozása és tűzterjedés előrejelzése: Az erdőtüzek egyre gyakoribbak. A Google információkat szolgáltat az aktuális tüzekről, és vizsgálja, hogyan előzheti meg a tüzek terjedését MI segítségével. 2023-ban a Google SOS-riasztásai több mint 30 millió ember számára nyújtottak időszerű biztonsági információkat 120 erdőtűz esemény során világszerte. A tűzhatárok térképezéséhez a Google MI-t és műholdképeket használ. Ezek az információk az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Ausztráliában éghető területeken elérhetőek a Google Keresőben és térképeken. A Google együttműködik az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatával, hogy kifejlesszen egy új, gépi tanuláson alapuló tűzterjedés-előrejelzési modellt.

Válasz az extrém hőségre: Az extrém hőség veszélyezteti a közegészséget, és a hőség okozta halálesetek száma növekszik. A Google idén extrém hőségriasztásokat vezetett be, amelyek információkat nyújtanak a közelgő hőhullámokról a Google keresőben. A bevezetés óta több mint 80 országban nyújtottak információkat az extrém hőségről. A Google segít a városoknak a „hőszigetek” leküzdésében a Tree Canopy eszköz segítségével, amely MI-t és légi felvételeket használ az árnyékos városi területek azonosítására és a fák ültetésének tervezésére. Emellett a Google a Cool Roofs eszközzel betekintést nyújt a visszaverő tetőkbe, amelyek segíthetnek csökkenteni a városi hőszigeteket.

A Google továbbra is kutatásokat folytat ezen a területen, hogy segítsen a klímaváltozás hatásainak kezelésében és világszerte több embert támogasson.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük