csapatépítés
Mindennapok

Segítség a megfelelő csapatépítő program kiválasztásához

Szerencsére manapság egyre több vezető ismeri fel, hogy a vállalkozásuk elemi érdeke a kollégák igazi csapatként történő együttműködése. Egy jól összekovácsolódott társaság ugyanis sokkal magasabb szinten és minőségben tudja elvégezni a napi teendőket, ami hozzásegíti a céget a kitűzött célok mielőbbi teljesítéséhez.

Ennek az elérésének pedig az egyik legjobb módja a csapatépítő programok szervezése. Ezek az események ugyanis tökéletes lehetőséget teremtenek arra, hogy az alkalmazottak kötetlenebb, minőségi időt tölthessenek együtt az irodán kívül. Az alábbiakban pedig hoztunk néhány tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy minél sikeresebbek lehessenek.

Határozzuk meg a célunkat!

Mivel a csapatépítés egy konkrét stratégiai eszköz a jobb csapatmunka és az együttműködés eléréséhez, így a célok pontos meghatározása nélkül semmiképpen sem szabad belevágnunk.

Ha például tudjuk, hogy a kollégáknak meggyűlik a baja a helyes konfliktus kezeléssel, akkor egy olyan programot kell választani, ami ezt a problémát célozza meg. Mondjuk egy drámapedagógiai metóduson alapuló tréninget, amely során a dolgozók a való életből vett, a különböző munkahelyi szituációkban tapasztalt viselkedési mintákat játsszák el.

Amennyiben viszont „csak” szorosabbra szeretnénk fűzni a munkatársak között lévő kapcsolatot, akkor tökéletes lehet például egy kávékészítő vagy egy főzőverseny is. Egyikhez sincsen szükség semmilyen előzetes tudásra vagy képzettségre, ráadásul mindegyik igazán jó móka tud lenni.

Mekkora összeget és mennyi időt tudunk rászánni?

Ahhoz, hogy ár-érték arányban a lehető legideálisabb programot találhassuk meg, vagyis, ami hatékony és élménydús foglalatosságot nyújt a résztvevőknek, nem árt tudnunk, mekkora is az az összeg, amit a vállalkozás erre a célra el tud különíteni.

Továbbá a keresés megkönnyítése érdekében érdemes azt is meghatározni, hogy mennyi időt tudunk rászánni az eseményre. Ha csak egy délután áll a rendelkezésünkre, akkor olyan programokban kell gondolkodnunk, mint a szabadulószoba vagy a paintball. Ha viszont egy egész hétvégét is együtt tudnánk tölteni a kollégákkal, akkor akár többféle programot is szervezhetünk a költségkeret függvényében.

Végül pedig kérdezzük meg a munkatársakat is!

Bár lehet, hogy mi azt gondoljuk, hogy miénk a világ legjobb csapatépítős ötlete, de ettől függetlenül előfordulhat, hogy a kollégák nem annyira fogják díjazni az elgondolásunkat. Ezért mielőtt bármit is lefixálunk kérdezzük meg őket is, hogy milyen típusú tevékenységnek örülnének, vagy milyen célokat szeretnének elérni a csapatépítő programokkal!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük