A Tech & IT kategória cikkei

Sikeres a Google mobil indexelése

A Google bejelentette, hogy hosszú évek után sikeresen lezárta a mobil indexelési kezdeményezését. Ennek részeként leállítják az indexelő robotot a Google Search Console beállításaiban.

A Google büszkén közölte, hogy teljesen befejeződött a mobilbarát indexelés, mely több mint hat évvel ezelőtt kezdődött. „Hosszú út volt ez a kezdetektől mostanáig. Örömmel jelenthetjük be, hogy sikeresen befejeződött a mobilbarát indexelés útja” – írta John Mueller a Google hivatalos blogjában.

Visszatekintés

A Google először 2016 novemberében vezette be a mobil indexelést, és 2018 decemberére a Google keresési találatok felének forrása már ebből a mobil indexelésből származott. A mobil-első indexelés egyszerűen azt jelenti, hogy a Google a weboldalát egy mobilböngésző nézőpontjából indexeli és rangsorolja.

Eredetileg a Google 2020 márciusában jelentette be, hogy minden weboldalt 2020 szeptemberéig mobil indexelésre kell átállítani. Később, 2020 júliusában azonban a vállalat ezt a határidőt áthelyezte 2021 márciusára.

Azonban májusban a Google közölte, hogy a mobil indexelésre való áttérés befejeződött. Az utolsó bejelentés, miszerint ez a folyamat most „befejeződött”, így kissé zavaró lehet.

Mi következik ezután?

A Google megjegyezte, hogy csak „nagyon kevés olyan weboldal van, amely nem működik mobil eszközökön”. Ezek főként olyan oldalak, amelyek hibákat mutatnak minden mobil felhasználónak, ahol a mobil verziót a robots.txt fájl blokkolja, miközben az asztali verzió engedélyezve van az indexeléshez, vagy ahol az összes mobiloldal az otthoni oldalra irányít.

Ezek a konkrét problémák olyanok, amelyeket a Google nem tud megoldani. A vállalat jelenleg az idősebb asztali Googlebot-robotjával fogja crawl-elni ezeket a webhelyeket, és évente többször felülvizsgálja a listát.

Ezenkívül a Google tervezi a crawl-elési tevékenységek csökkentését az elavult asztali Googlebot-tal.

Változások a Search Console-ban: Emellett a Google bejelentette, hogy leállítja az indexelési robot információit a Google Search Console beállításai között. Ezt azért teszi, mert ezek az „információk már nem szükségesek, mivel minden mobilra optimalizált weboldalt főként mobilrobotunkkal crawl-elünk” – magyarázta a Google.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük