szauna
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

A gőzfürdő és a szauna előnyeiről

Egy folyamatosan változó, rohanó világban élünk. Sok elköteleződés, felhalmozódó probléma, a teljes pihenésre való időhiány az emberi szervezet fokozott stresszéhez vezet. Sok orvos azt mondja, hogy a 21. század számos betegségének hátterében a nagy mennyiségű stressz áll. A stresszes test gyorsabban öregszik és megbetegszik.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években nagymértékben megnőtt a kereslet a wellnessz szállodák iránt. Ebbe a kategóriába tartoznak a négy- vagy ötcsillagos szállodák, amelyek minden kötelező extrán túlmenően a szálláshelyek besorolása szerint gőzfürdőt, szaunát, masszázst és méregtelenítő terápiákat, különféle gyógy- és szépségkezeléseket kell, hogy biztosítsanak a vendégeknek.

És bár a gőzfürdőt és a szaunát a legtöbben viszonylag jól ismerik, gyakran csak relaxációs eszközként vagy egy szépségkezelési csomag részeként tekintenek rájuk. Valójában a gőzfürdőnek és a szaunának számos jótékony hatása van az emberi egészségre. Nézzük meg őket.

Gőzfürdő

A gőzfürdő egy speciális helyiség, amelyet gőzzel fűtenek. Minden magas színvonalú szállodának rendelkeznie kell gőzfürdővel. A hőmérséklet általában 45 fok körüli, a páratartalom pedig közel 100%.

Előnyök:

  • A gőzfürdő segít megnyitni a légutakat, ami javítja a légzést. A gőzfürdő nedves hőjének köszönhetően a test nyálkahártyái megnyílnak, és ez jelentős enyhülést jelent az olyan állapotok esetében, mint a megfázás, asztma, arcüreggyulladás és hörghurut.
  • Az emberi test legnagyobb szerve a bőr. A testünkben lévő hulladék körülbelül 30%-a áthalad a bőrön. Itt a gőzfürdő kétféleképpen segít – egyrészt a forró, nedves gőz elősegíti a pórusok kinyitását és a szervezetben visszatartott méreganyagok könnyebb kitisztítását, másrészt a bőséges izzadás növeli a méregtelenítő képességet és a test jobban megtisztul. teljesen. Ennek eredményeként puha, sima és tiszta, enyhén rózsaszínű bőrt kapsz, amely nem csak csodálatos érzést, de nagyon jól is fog kinézni. A szervezet méregtelenítésének előnyei tagadhatatlanok, és nem csak a jobb megjelenéshez vezetnek. A méregtelenítés hatékony eszköz a szervezet fiatalítására. Tisztító hatása megkönnyíti a szervek munkáját az egész testben.
  • A gőzfürdő terápiák nagyon lazító hatásúak és rendkívül jótékony hatással vannak az idegrendszerre.
  • A forró gőznek köszönhetően javul a test vérellátása.
  • Ha a gőzfürdőt masszázzsal kombináljuk, a méregtelenítési, relaxációs és masszázs folyamatok hozzájárulnak a narancsbőr látható és jelentős csökkenéséhez.

Szauna

A szauna a gőzfürdő szárazabb és melegebb változata. A szaunát több mint 2000 éve találták fel Finnországban, ezért gyakran „finn szauna” néven találkozhatunk vele.

A gőzfürdőhöz hasonlóan a szaunának is számos jótékony hatása van egészségünkre és megjelenésünkre, de itt van még néhány előnye:

  • A szauna használata javítja az immunitást! Ez annak köszönhető, hogy a szaunában az emberi test hőmérséklete eléri a 40 fokot, és az úgynevezett mesterséges láz állapotába kerül. Ebben az állapotban az immunvédelem serkentődik, és megindul az antitestek és a fehérvérsejtek termelése, ami viszont erősíti védekezőképességünket a szezonális vírusokkal és a különböző baktériumokkal szemben.
  • A szauna az ízületi fájdalmak leküzdésének jól ismert és széles körben ajánlott eszköze. Különösen alkalmas ízületi gyulladásban és migrénben szenvedők számára.
  • A gőz melege megnyugtatja az idegvégződéseket és az izmokat. Ez egy nagyszerű megoldás az izomlazításra megerőltető edzés után.
  • A szauna használata csökkenti a vérnyomást és elősegíti az egészségesebb és mélyebb alvást.

A gőzfürdő és a szauna használata nemcsak enyhít bizonyos egészségügyi állapotokat, jó közérzetet és megjelenést kölcsönöz, hanem csökkenti a szervezet stresszszintjét is. A hő és a gőz elősegíti az endorfinok felszabadulását a szervezetben, amelyek küzdenek a stressz hatásaival.

A megfelelő higiénia érdekében viseljünk saját papucsot és törölközőt a lazulás után, hogy elkerüljük az esetleges láb és körömgomba kialakulását.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük