A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Természetes anyagok, melyeket a lakásunk tisztítására használhatunk

Mivel manapság több időt töltünk otthonunkba, még figyelmesebbek kell legyünk, hogy milyen tisztítószereket használunk lakásunk tisztán tartásához. Próbáljunk meg természetes eredetű és minél kevésbé toxikus anyagokat használni, mert ezek gőze még a kevésbé érzékeny szervezeteknek is káros lehet, nem beszélve azokról, akik allergiások valamilyen hatóanyagra.

Sokoldalú/Általános tisztítószer

Alaphozzávalók: 1 rész víz, 1 rész ecet, rozmaring gallyacskák, citromhéj.

Keverjük össze ezen elemeket, öntsük az oldatot egy szórófejjel ellátott üvegbe, majd hagyjuk az elegyet 1 hétig pihenni. Ezen idő elteltével használhatjuk a szert kemény víz nyomait vagy egyéb mindennapi foltok tisztítására.

Vigyázat, ne használjuk a savas tisztítószert (a citrom miatt) gránitos felületeken mert kárt tesz a kőben.

Konyhai tisztítószer és dezodor

Alaphozzávalók: 4 evőkanál szódabikarbóna, 1/4 rész víz

Ez az elegy nagyon hasznos a konyhai gépek és felületek tisztítására, de még a hűtő kipucolására és a benne levő kellemetlen szagok megszüntetésére is. Ha rozsdamentes acélból készült gépeket szeretnénk megtisztítani és visszaadni csillogásukat akkor a fenti hozzávalókból pasztás állagú terméket kavarjunk ki.

Ablaküvegek vagy tükrök tisztítása

Alaphozzávalók: 2 pohár víz, 1/2 pohár ecet, 1/4 pohár 70%-os kékszesz, 1 vagy 2 csepp narancs illóolaj (opcionális, ha szeretnénk egy kellemes illatot érezni)

Ezt az elegyet egy szórófejjel ellátott üvegbe tegyük a könnyebb használat végett. Ne tisztítsuk az ablakot meleg nyári napon mert a szer túl hamar megszárad és csíkokat hagy maga után.

Tükrök tisztítására pedig egy papír kendőre szórjunk a szerből, ne közvetlenül a felületre.

Zsíroldó

Alaphozzávalók: 1/2 pohár ammónia, 3,8 liter víz

Az ammónia olyan anyagot tartalmaz mely segít megszabadulni a makacs égés és korom foltoktól. De a tűzhely sütőrács, elszívó vagy grillező elemeit is könnyen megtisztíthatjuk egy szivacs segítségével.

Figyeljünk arra, hogy az ammónia maró szer, ne érintkezzen a bőrrel!

Hol kaphatók olcsón ezek a termékek?

A fenti termékek bármelyik háztartási üzletben vagy szupermarketben beszerezhetők. Ha megnézzük például az Interspar akciós újság legújabb számát, ott is tele van néhány oldal tisztítószer akciókkal. De ha nincs hozzánk közel Interspar, akkor a Coop, a CBA, az Aldi, a Lidl vagy Penny is nagyon sokféle terméket kínál ilyen feladatokra.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük