A Mindennapok kategória cikkei

Elképesztő drágulás a Budapesti lakáspiacon

A használt lakások esetében a legnagyobb emelkedés a fővárost jellemezte az elmúlt években és ez nem volt másképp az elmúlt 12 hónapban sem. Viszont a kerületek között nem csak az árakban, hanem az áremelkedés mértékében is nagy az eltérés. A megveszLAK-nál megnéztük, hogy melyik kerület milyen mértékben drágult.

Budapesti lakások átlagos négyzetméterára 2021 május – 2022 április

Az Eurostat tavaly utolsó negyedévére kiadott elemzés szerint Magyarországon már 2,14-szeres árat kell fizetni a lakásokért a 2015-ös évhez képest. A lakás drágulás egyik motorja a budapesti lakáspiac, ahol az utóbbi 12 hónapban közel 125000 forinttal kerül többe a lakások négyzetmétere.

budapesti lakások átlagos négyzetméterára

A brutális áremelkedést fűti a szakemberhiány és a többféle állami támogatás is. A kérdés az, hogy meddig lesznek hajlandóak, vagy képesek megfizetni ezt az emberek.

Budapesti lakások átlagos négyzetméterára kerületenként 2022 áprilisában

Egy évvel ezelőtt még csak két kerületben (I. kerület és V. kerület) volt egymillió forintnál magasabb az átlagos négyzetméterár, viszont idén áprilisra már 5 kerületben is átlépték az árak a milliós határt. A XIII. kerület és a VI. kerület is csak néhány ezer forinttal maradt el a top 7 kerülettől.

budapesti lakások átlag négyzetméterára 2022 április

2021 májusában a legdrágább kerület még az I. kerület volt, de idén áprilisra két kerület is megelőzte. Áprilisban a legdrágábbak az eladó V. kerületi lakások lettek. A második helyre a II. kerület kúszott fel. Az I. kerület visszacsúszott a 3. helyre. Hamarosan valószínűleg már a kerületek felében kell egymilliónál is többet leszurkolni a lakások négyzetméteréért.

Budapesti lakások drágulása kerületenként az elmúlt 1 évben

Érdemes megnézni, hogy az egy évvel ezelőtti négyzetméterárakhoz képest melyik kerületben hány százalékkal lettek drágábbak a lakások. Egyértelműen látszik, hogy a legnagyobb ár növekedést a XIX. kerületben tapasztalhattuk.

budapesti lakások drágulása 1 év alatt kerületenként

A XXIII. kerület is csupán egy százalékkal maradt el a győztes XIX. kerülettől. A harmadik legnagyobb áremelkedés a IV. kerületi lakások piacán volt. Azok a kerületek, amelyikekben százalékos arányban a legnagyobb volt a drágulás, azok még ezzel az áremelkedéssel együtt is jócskán le vannak maradva a 7 legdrágább kerülettől négyzetméterárakban.

Viszont az, hogy ebben a három kerületben emelkedtek százalékos arányban a legtöbbet az átlagos négyzetméter árak, az azt mutatja, hogy az ingatlant vásárlók körében nagyobb népszerűségre tettek szert.

Készítette: a megveszLAK csapata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük