A Mindennapok kategória cikkei

Gyermekkor varázsa – Disney karakterek

A rajzfilmek évtizedek óta a gyerekek életének szerves részét képezik. És ennek a fényes és színes gyermekmese leghíresebb alkotója természetesen Walt Disney. 

Miki egér, Donald kacsa, Aladdin, Pinokkió, Hamupipőke – mind rajzfilmfigurák. Disney feltalálta az egyiket, kölcsönkérte az egyik könyvet, de mindegyik az ő utódai, édesek, kedvesek és kellemesek a szemnek.

Walt Disney életrajza

A zseni, aki a karikatúrák egész birodalmát teremtette meg, és örömmel és élénk színekkel ruházta fel a gyerekek életét szerte a világon, 1901-ben született télen. Szülei, Flora és Elias Disney soha nem voltak gazdagok. Azonban öt gyermekük született. A sorban negyedikként született Walter Elias, aki évszázadok óta dicsőíti nevét.

Walt kiskorától kezdve művészi tehetséggel rendelkezett, de az apja nagyon kegyetlen ember volt, és véleménye szerint a munkának munkának kellett lennie, nem élvezetnek, ezért senki sem foglalkozott a fiú képességeinek fejlesztésével. De nem adta fel, lerajzolta, hol, mire és mikor kell – és meghozza a gyümölcsét.

Idősebb éveiben Walter, miután több reklámkampányban dolgozott, sokat tanult és tapasztalatot szerzett, létrehozta első rajzfilm irodáját, majd bátyját, Roy-t és Walt Disney-t. ugyanaz a stúdió, amelynek rajzfilmjeit mindannyian imádjuk.

Az első Walt Disney karakterek

A mozi történetének kezdetén az emberek-színészek részt vettek a rajzfilmek forgatásában. Így a Disney az egyik első alkotását – Alice-ről szóló történetek sorozatát – Lewis Carroll „Alice Csodaországban” című művének prototípusaként vette át. De 1927 után a Disney úgy döntött, hogy mostantól csak rajzfilmeket fog készíteni, és ez óriási előrelépés volt.

A Disney-figurákat valószínűleg minden gyerek ismeri, de kevesen tudják kitalálni, ki az első. Nem, ez nem egy kis Mickey. Ez az Oswald nyúl, akinek a szerzői jogát Walt elvesztette. De nem szomorkodott sokáig, hanem megalkotta Miki egeret, akit régi barátja és partnere, Ab Everks vonzott magához. 

Bejegyzés megtekintése

Mickey egyébként nagyon emlékeztet Oswaldra. A bájos és vidám Mickey-vel egy időben 1928-ban megjelent barátnője, Minnie egér. Később csatlakozott hozzájuk Plútó gondtalan kutyája (1930-ban), a hülye és jópofa Goofy (1932-ben), Donald Kacsa (1934-ben) és néhány évvel később felesége, Daisy Kacsa (1940-ben).

Kultikus hősök és hercegnők

A teljes hosszúságú rajzfilmfigurákon kívül Disney is szerepelt az animációs sorozatban. A leghíresebbek és legnépszerűbbek a „Kacsamesék”, „A kis hableány”, „Micimackó új kalandjai”, „Aladdin”, „Chip és Dale”. .. Mindezen szereplők nevét hallották a gyerekek.

De a játékfilmek, amelyeket a stúdió egyre gyakrabban gyártott, nem kevésbé népszerűek. Ekkor, a mesés szépségekről szóló rajzfilmek megjelenése után alakult ki a lányok körében a Disney-hercegnők kultusza. 

A legszebbeket a „Hamupipőke”, „Hófehérke és a hét törpe”, „A kis hableány”, „Szépség és a Szörnyeteg”, „Aladdin” és „Csipkerózsika” animációs filmek hősnőinek tartották és tartják. 

Hamupipőke, Hófehérke, Ariel, Jázmin és Aurora hercegnők példaképei lettek a világ minden tájáról érkező lányoknak.

Az új, modernebb műtermi festmények is gyakran még mindig sikeresek, és ott sem rosszabbak a szépségek – például Anna és Elsa nővérek a „Jégvarázs”-ból, Merida a „A Merida, a bátor” filmekből.

De a Disney stúdió legkedvesebb és legszebb animációs filmjei azok, amelyekben a főszereplők állatok. Az animációs mozi remekei a „101 kiskutya”,, „Oroszlánkirály”, „Madagaszkár”, „Jégkorszak” és még sokan mások. 

A Disney-figurák képei gyakran díszítik a gyermekmagazinok borítóját, és az évek során népszerűségük láthatóan nőtt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük