Mindennapok

Tökéletes konyha berendezés a funkcionalitás segítségével

A konyha esetében – a nappalival ellentétben – nem csak az igényes kinézeten van a hangsúly. Tehát a színpaletta kiválasztásánál és néhány dekoráció elhelyezésénél sokkal komolyabb szempontokat kell majd átgondolnod. Hiszen a főzéshez és a különböző háztartási folyamatokhoz elengedhetetlen a praktikus terek kialakítása és a megfelelő tárolási opciók megléte is. Itt tehát a színeken és stílusokon túl is számos döntési kérdés merül majd fel.

Nézzük meg együtt, hogy miket kell figyelembe venned annak érdekében, hogy funkcionalitás szempontjából is megfelelő kialakítást érj el.

Funkcionális terek kialakítása

Elsődlegesen a különböző terek kialakítását kell biztosítanod. Mindehhez a konyhapult és konyhabútor megfelelő elhelyezését kell kitalálnod. A különböző funkciók természetesen egyénenként változhatnak, azonban alapvetően külön területet érdemes kialakítanod az ételek előkészítéséhez, magához a sütéshez és főzéshez, valamint a tálaláshoz, tároláshoz és mosogatáshoz. Mindezeket kell elkülönítened függetlenül attól, hogy egyvonalú, l-alakú, u-alakú pultról, vagy akár konyhaszigetről beszélünk. A konyhabútorok választásakor is azt kell majd figyelembe venned, hogy mekkora térre van szükséged, valamint milyen tároló kialakítás lesz a leginkább praktikus számodra.

Ezekhez kell még hozzá venned a sütő és a hűtő megfelelő elhelyezését is. Hiszen az az ideális, ha egyik sincs túl messze a munkapultodtól. Valamint mindkét esetben van lehetőséged a beépítés mellett döntened, amely nem csak helyet takarít meg számodra, hanem nagyon dizájnos kinézetet is ad konyhádnak.

Étkező elkülönítése

A fentiekkel összhangban fontos, hogy a főző és az étkező részt elkülönítsük. Ezt abban az esetben is ajánlott megtenni, ha egyébként egy légtérben található a két hely. Ennek segítségével hatékonyabban és gyorsabban tudod majd intézni a főzést, a tálalást, valamint az elpakolást és takarítást. 

Az étkezőben lehetőleg szellősen helyezd majd el az étkezőasztalt a többi bútortól, hogy kényelmesen lehessen körbe ülni akár sok vendég esetén is. Valamint, hogy a praktikusság mellett a kinézetet is figyelembe vegyük, érdemes neutrális vagy természetes pasztell színeket választani. Az asztal lehet téglalap vagy kör alakú, ez a háztartás létszámától, valamint az egyedi preferenciáktól is függ.

Végezetül pedig az étkezőasztalhoz passzoló székek kiválasztása is konyhád esztétikus kinézetét segíti majd. Itt találhatsz fém és fa darabokat is, valamint különböző borítással ellátott extra kényelmes darabokat.

A fotó forrása: Undrey / Shutterstock.com

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük