igy-kezdje-ujra-a-penzugyeit
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Így kezdje újra a pénzügyeit!

Eljött a vágtató inflációs időszak vége, így érdemes újragondolni a családi pénzügyeket, remélve, hogy egy nyugodtabb inflációs időszak következik. De vajon mivel érdemes beindítani a tűzoltó üzemmód alól kikerült pénzügyeket?

A pénzügyi tanácsadással foglalkozó BiztosDöntés.hu tapasztalatai alapján sokan keresik mostanában az olcsóbb költségeket a bankszolgáltatásokban is, azonban sajnos nincs mindenki számára egységesen megfelelő legjobb bank. Mindenkinek egyénileg kell kiválasztania a számára legmegfelelőbbet. Abban viszont, hogy milyen feltételek mentén érdemes számlacsomagot választani, a következő általános tanácsok sokat segíthetnek.

A pénzügyi újraindítást érdemes azzal kezdeni, hogy kielemzi a mostanra kialakult pénzügyi helyzetet.

Az elmúlt időszak költéseinek kielemzése a banki költéselemzővel

Ha a bankjának a mobilappja nyújtja, akkor érdemes áttekintenie a költéseit és ebből képezni egy átlagot vagy egy olyan tól-ig terjedő intervallumot, amellyel kalkulálnia kell majd a következő hónapokban is. Egy jó internetes bankszámla kalkulátor sokat tud segíteni az ajánlatok áttekintésében.

Amikor bankkártyával vásárol, akkor a bankja megkapja annak az üzletnek a profilját, ahol vásárolt és ebből képezi az elemzések alapját, így akár tranzakció szintig le tudja vezetni a felhasználónak, hogy milyen üzletkategóriában mennyit költött. Ezeket az adatokat ráadásul hónapról hónapra át tudja tekinteni az elmúlt időszakból.

Az UniCredit Bank applikációja egyedüliként azt is tudja, hogy a készpénzes költéseket is be lehet rögzíteni a bankszámlás költések mellé az appban, így a pénzügyeinek teljes vertikumát áttekintheti.

Takarékoskodjon megtakarítási számlán

Szinte teljesen általános a mai kínálatban a megtakarítási számla konstrukció egy banktól. Több bank többféle megtakarítási számla konstrukciót is kínál.

Ezeknek a megtakarítási számláknak közös jellemzője, hogy általában a főszámláról lehet csak pénzt áttenni a megtakarítási számlára vagy onnan vissza. A megtakarítási számlának ideális esetben nincs havi számlavezetési díja, pénzátvezetési díja és nem kapcsolódik hozzá bankkártya sem. De ezzel együtt is egy külön számlán gyűlik a pénz, ami így nem érhető el a bankkártyás folyószámlán. Nem lehet tehát „észrevétlenül” elkölteni a már félretett pénzt.

Ezen kívül léteznek olyan korszerű megtakarítási számlák is, melyeknél megjelölhető a megtakarítási cél, sőt, még határidő is rendelhető hozzá. Ilyen megtakarítási számlák vannak az Erste Banknál, K&H Banknál, MagNet Banknál és az OTP Banknál is. Közülük három banknál többféle megtakarítási célra is lehet gyűjtögetni, viszont a kivételnek számító MagNet Banknál e-mailes riasztást is be lehet állítani. Ezt akkor kaphatja meg a megtakarító, ha a bank rendszere úgy ítéli meg, hogy a megtakarítási cél veszélybe kerül. A MagNetnél – és a Revolutnál – pedig úgy is lehet takarékoskodni, hogy a bankkártyás vásárlások utáni, 10, 100 vagy 1 000 forintra történt felkerekítést a bank minden esetben a megtakarítási számlára helyezi.

A BiztosDöntés.hu szakemberei szerint a takarékszámla előnye inkább az, hogy könnyen lehet takarékoskodni a segítségével, hiszen szükség esetén bármikor el lehet érni a megtakarított pénzt. Mindez ráadásul a lekötött betéttel ellentétben semmiféle szankcióval nem jár. Igaz, a megtakarított számlán a kamatok is igen alacsonyak a könnyű hozzáférés miatt, így a fő megtakarítást inkább a félretett pénz jelenti, nem pedig a rá fizetett kamat.

Most sok banknál pénzt lehet kapni a számlanyitásért

Az is sok családban jól jöhet, ha él a bankok számlanyitási promócióival, hiszen a bankok mostanában elég szép pénzeket osztogatnak egy bankszámla számlanyitásért. A piacon jelenleg 30 000-40 000 forint általában elérhető egy számlanyitásért minden olyan banknál, ahol még nincs lakossági bankszámlája.

A pénzjóváírásnak lehet feltétele egy vagy két, meghatározott összegű jóváírás vagy meghatározott, alacsony összegű költés az új bankszámlához kapott bankkártyával. Az ajándék jóváíráshoz 1 vagy 2 év hűségidő is kapcsolódhat, amely szólhat a bankszámla folyamatos fenntartására, sőt, ezen belül akár még a díjcsomagváltás tilalmára is.

Fotó forrása: iStock

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük