megtakarítás
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Megtakarítási számlák

Magyarországon jellemző, hogy az emberek egyféle bankszámlatípussal rendelkeznek még akkor is, ha több bankban van számlájuk. Külföldön azonban elterjedt, hogy a különféle használatú számlák szétválnak, s elérhetők

 1. megtakarítási számlák
 2. és napi használatú számlák

A napi használatú számlákon olyan pénz van, amely a mindennapi élethez szükséges. Ezekkel fizetheted ki a napi élelmet, az igénybe vett szolgáltatásokat, a számlákat, stb.

A megtakarítási számlák ezzel szemben olyan pénzt őriznek, melyet alapesetben nem használsz fel minden nap, hanem a rövid távú megtakarításaid gyarapítják. Az itt lévő pénz az átmeneti tároló a napi használatú számlák és a tartós befektetések között.

A megtakarítási számlák története

Régen elképzelhetetlen volt, hogy a banki műveleteket rövid idő alatt el lehessen végezni. Nem volt internet és nem voltak okostelefonok sem. A pénzüket és értékeiket viszont akkor is biztonságban akarták tudni a tulajdonosaik, ez az igény alakította ki a különféle pénzügyi megoldásokat.

Már Mezopotámiában is jól védett építményekben és templomokban halmozták fel a lakók a megtermelt élelmiszert, az értékes fémeket és a fegyvereket, és a biztonság azóta is alapkövetelmény a hasonló helyeknél.

Ezután Európában alakultak ki a bankrendszer alapjai, ahol a kereskedők a megszerzett vagyonuk jó részét megbízható szolgáltatóknál helyezték el. Ők váltókat bocsátottak ki, így a pénz utaztatása is biztonságossá vált, a valódi érmék helyett elég volt csak a bizonylatot szállítani.

pénz a megtakarítási számlák mögött

Amerikába angol közvetítéssel jutott el a pénzrendszer, s a helyben megnyitott bankok fontos részét képezték a lakosság vagyonának biztonságos tárolásában. A költségek fedezésére a bankok díjakat számoltak fel, majd idővel kialakult a számlák több típusa, a felhasználási módoktól függően. Ezek egyike lett a megtakarítási számla, mely kifejezetten a megtakarítások biztonságos elhelyezését szolgálta.

Napjainkban minden országban elérhetők a megtakarítási számlák, ezek felhasználását és kezelését állami szabályozás felügyeli. Magyarországon a magyar bankszámlákra az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája terjed ki, mely a betétek tőkéje és kamata után 100.000 euróig kifizeti a betétest ért kárt. Magyarországon kívül is léteznek betétbiztosítási alapok, ezek különféle mértékig védik a betétesek megtakarításait még akkor is, ha a pénzt kezelő bank csődbe megy.

A megtakarítási számlák előnyei és hátrányai

Mint minden számlatípus, a megtakarítási számlák is rendelkeznek előnyökkel. A főbb előnyök közé tartoznak:

 • magasabb kamatot fizetnek, mint a napi használatú számlák
 • azonnal hozzáférhetsz a rajta tárolt pénzhez
 • gyakran olcsóbbak a napi használatú számláknál
 • biztonságosabbak, mint otthon tárolni a pénzt

A hátrányok közül a legfontosabbak:

 • nem használhatók tartós megtakarításként, mert alacsonyabb kamatokat fizetnek
 • és gyakran korlátozva van a havi pénzfelvételek vagy tranzakciók száma, melynek túllépése külön díjat von maga után

A megtakarítási számlán kell tárolnod azt a pénzmennyiséget, melyhez a munkád elvesztése, betegség vagy váratlan pénzügyi kiadások esetén nyúlni tudsz. Ennek összege mindig változó, de ajánlott a havi kiadásaid három-hatszorosának megléte. Ide értve a lakhatásra, rezsire, megélhetésre és minden másra szánt költségeket is. Ideális esetben így, ha beüt a baj, három-hat hónapig nem kell aggódnod a megélhetésed miatt.

Nagyon hosszú távú megtakarításnak viszont nem ideális a megtakarítási számla, mivel vannak olyan pénzügyi megoldások, melyek jóval több kamatot fizetnek a hosszabb időtávra. Ezeknek jellemzője, hogy a futamidő 10 év körül kezdődik, így a hosszú távú célokra, a gyerek iskoláztatására, nyugdíjcélra és hasonló előre tervezett eseményekre érdemes pénzt eltenni rajtuk.

Hogyan kell megtakarítási számlát nyitni?

A megtakarítási számla megnyitása nem bonyolult, de érdemes néhány dolgot észben tartanod hozzá. Ha új számlára van szükséged, csak kövesd az alábbi lépéseket:

 1. első körben válassz egy megbízható pénzintézetet, mely rendelkezik betétvédelemmel
 2. nézd meg a kínált kamatokat és a felszámolt költségeket
 3. válaszd ki a megfelelő bankfiókot, ha lehet, foglalj online időpontot
 4. nyisd meg a bankszámlát
 5. (ha szükséges, fizess be egy kezdő összeget)

Sok pénzt takaríthatsz meg egy kis kutatómunkával! A megtakarítási számlák kamata általában olyan alacsony, hogy az éves infláció által okozott értékvesztést éppen, hogy csak pótolni tudják. Emiatt hatalmas kamatnyereség nem érhető el rajtuk, de az infláció semlegesítésével legalább nem értéktelenedik el a megtakarított pénzed. Nem mellékes az a tény is, hogy ha otthon tartod a pénzed, azt nem védi semmi, míg a bankok erős védelemmel rendelkeznek a betörők ellen.

A bank kiválasztásakor figyelned kell a felszámított költségekre és díjakra, mivel ezek eltérők lehetnek az egyes szolgáltatóknál. Mivel a kamatozáson nyert összeg alacsony, a díjak szép lassan akár el is fogyaszthatják a betett pénzed.

A bankszámládra többféleképpen is betehetsz pénzt:

 • befizethetsz készpénzt a bankfiókban
 • ha a bankod elfogad banki csekket, akkor annak beváltásával
 • átutalhatsz bankon belül a napi használatú számládról
 • más bankban lévő számláról utalsz át

A számlán lévő pénzösszeghez szintén többféleképpen juthatsz hozzá:

 • felveheted a bankfiókban
 • készpénzt vehetsz fel a bankautomatában
 • átutalhatsz másik bankszámládra a bankon belül
 • más bankban lévő számlára is átutalhatsz

A megtakarítási számla egy kiváló és biztonságos megoldás a biztonsági tartalékod és a rövidtávú megtakarításod kezelésére. Nézz körül a szolgáltatók közül, s nyisd meg saját megtakarítási számlád te is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük