GN edény
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Mi az a GN edény?

A nagykonyhai készülékekkel, kellékekkel és szervízzel foglalkozó webshopokat látogatók számára biztosan ismerős a GN edény kifejezés, de a nem szakmabelieknek nem sokat mond az elnevezés. Pedig mindenki találkozott ezekkel a termékekkel, aki az utóbbi évtizedekben étteremben vagy esküvőn járt. A GN edény jelentése ugyanis a Gastronom edények kifejezést takarja, és olyan egységes méretcsaládról van szó, ami megkönnyíti a területen dolgozók számára az eszközök kiválasztását.

Miért hozták létre a GN edény szabványokat?

Ahogy a világ minden részén, a gasztronómia területén is gondot jelentett a szabványok hiánya, pedig a kitelepüléseken, éttermekben mindennek meg kell találni a megfelelő helyet. Az eltérő edények mérete azonban komoly problémákat okozott, hiszen hiába készültek méretre szabott bútorok, a természetes fogyás miatti eszközbeszerzés után az új edények már megint más dimenziókkal rendelkeztek.

Ezen segített az egységesítés, aki ma GN edény vásárlására szánja el magát, biztos lehet benne, hogy az egyes termékek pont ugyanakkora méretűek. Néhány példa az edények hosszúságára és szélességére:

  • GN 1/1: 530 x 325 mm
  • GN 1/2: 325 x 265 mm
  • GN 1/3: 325 x 176 mm
  • GN 1/4: 265 x 162 mm
  • GN 1/6: 176 x 162 mm
  • GN 1/9: 176 x 108 mm

Ezek az edények az előre meghatározott méreteken felül más előnyökkel is rendelkeznek. Az egyik a rozsdamentes acél alapanyag, mely ma már elengedhetetlen a modern gasztronómiában. A sima és lekerekített élek nem csak a munkatársak testi épségét óvják meg a vágásoktól, de könnyebbé teszik a tisztítást is.

mély GN edény

A GN edények emellett egymásba is rakhatók, ami nagyon jól jön a szállításkor vagy a mosogatásra való felkészüléskor. Természetesen a hőhatásoknak is ellenállnak, terméktől függően akár -40 és +300 fok közötti ételek is tarthatók bennük.

Ezeket a tárolóeszközöket széles körben fel lehet használni, nem csak az éttermekben és nagykonyhákban, de catering cégeknél, kórházaknál, iskoláknál vagy szállodáknál is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük