A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Mi történik a testtel a ketogén diéta során?

A ketogén diéta, azaz a (szinte) szénhidrátmentes étrend egyre népszerűbb manapság. A követői mellett azonban legalább ilyen hangosak az ellenzők is, mondván, nem tesz jót a szervezetnek az ilyen szintű szénhidrát megvonás. De vajon mi az igazság? Egészséges a ketogén diéta, vagy jobb inkább másfajta étrendet választani?

Mi az a ketogén diéta?

A legjobb ketogén diéták lényege, hogy az étkezésünkben a szénhidrátot drasztikusan lecsökkentjük, és zsírral helyettesítjük. A minimális szénhidrátmennyiség a testet metabolizmusba helyezi, ezt hívják ketózisnak. Ennek hatására a test nagyon hatékonyan égeti a zsírt, csökken a vércukorszint és az inzulin szintje, aminek sok egészségügyi előnye van.

Előnyök és hátrányok is vannak

Nos, mint szinte mindennek, a ketogén étrendnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Utóbbiból is akad, ezt kár lenne letagadni, hiszen semmi sem lehet mindenkinek megfelelő. Aki ezen a diétán gondolkodik, annak érdemes mérlegelni, hogy az előnyei mellett megéri-e a hátrányok ellenére is alkalmazni.

Amiért népszerű: segít a fogyásban

A ketogén diéta népszerűsége nagyrészt annak köszönhető, hogy látványosan lehet vele fogyni – ez tagadhatatlan. Ennek az oka sem atomfizika: az emberek nagy része túl sok szénhidrátot eszik, ami ugyanakkor durván hizlal, ezért a megvonás egyértelműen fogyással jár. Szintén előny, hogy a szénhidrát nagy mennyiségben nem is igazán egészséges, ezért a diétázók többnyire javuló egészségi állapotot tapasztalhatnak. A cukorbetegségben, daganatos megbetegesédben, epilepsziában és az Alzheimer-kórban szenvedők számára kifejezetten előnyös ez a fajta étrend.

Amiért ellenzik: nem mindenki érzi jól magát tőle

Ez eddig szuperül hangzik, de a (szinte) szénhidrátmentes étrendnek van egy másik oldala is. Jelentkezhetnek hasi görcsök, székrekedés, illetve aki korábban viszonylag sok szénhidrátot fogyasztott, az panaszkodhat állandó éhségérzetre is. Mivel szénhidrát emeli a vércukorszintet, amitől energikusabbnak érezzük magunkat, fáradékonyságot is tapasztalhatunk a diéta során, ami pedig a koncentrációra is hatással van. Könnyen tapasztalhatjuk tehát azt, hogy a fotelek fogjaivá válunk, mert nincs energiánk aktívan élni.

Mindenki maga tudja, mik a prioritásai, mi éri meg jobban. A ketogén diéta ezért tökéletes az egyik embernek, de nem vállalható a másiknak – a döntés a tied!

 A fotó forrása: New Africa / Shutterstock.com

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük