milyen névnap van ma
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Miért fontos tudni, hogy milyen névnap van ma?

Nincs olyan nap, hogy ne lenne legalább 1 embernek névnapja, az év 365 napjához tartozik valamelyik a sok közül.

Ez az ünneplés számos nép körében elterjedt. A mi hagyományaink szerint ezen a napon felköszöntjük családtagjainkat, munkatársainkat és ismerőseinket. Nem csak a magyar kultúra része a névnap megünneplése, de a lengyeleknél, cseheknél, szlovákoknál szintén bevett szokás.

Honnan tudhatjuk, hogy milyen névnap van ma?

Régen és ma is az újságok főoldalán a dátum mellett tájékozódhattunk a névnapról. Azonban az internetnek köszönhetően már nagyon könnyedén értesülhetünk az aktuális névnapokról anélkül, hogy újságot vásárolnánk. Az interneten rengeteg weboldal van, ahol megtudhatjuk, kit kell ünnepelni, és az adott név jelentését is.

Vannak applikációk, amelyeket okostelefonra lehet letölteni, és értesítenek minket automatikusan. Van arra is opció, hogy beállítsunk emlékeztetőt, így egy ismerős névnapjáról sem feledkezünk meg. Ha továbbra is szeretnénk a régimódisághoz ragaszkodni, akkor szerezzünk egy asztali vagy hordozható naptárat. A tennivalók felírásánál azonnal láthatjuk, hogy éppen melyik a mai névnap.

Mit szokás mondani névnapi köszöntőnek?

A legalapvetőbb köszöntések közé tartozik a „Boldog névnapot kívánok neked”. Van, aki ennyivel beéri, de van, aki komolyan veszi ezeket a köszöntéseket, csak úgy, mint a születésnapokat.

Az internet széles tárházat nyújt köszöntőknek. Vannak rövidebbek, hosszabbak, barátnőnek vagy feleségnek szóló szövegek vagy éppen vicces, pajzán verziók is. Az biztos, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt.

Miért ünneplik a névnapokat?

Embere válogatja, hogy ünnepli vagy sem a saját névnapját. Van olyan ember is, aki nem is tudja, mikro van a sajátja. Mind a kettő elfogadható természetesen.

Azok a személyek, akik úgy döntenek, hogy ünneplik, leginkább a hagyomány miatt teszik. Ilyenkor összegyűlik a család és kellemes időt töltenek együtt. Névnapok alkalmából szoktak virágot, üdvözlőkártyát és csokoládét adni. Azonban nem olyan mennyiségben, mint például egy születésnap ünneplésénél.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük