a kályha tökéletes a fűtésre
A Mindennapok kategória cikkei

Miért olyan divatos napjainkban a kályha?

Reneszánszunkat élik a kályhák, egyre többen választják ezt a fűtési módot. De mi vezetett odáig, hogy ennyire megnőtt a kályhák iránti kereslet, és mi a helyzet, ha központi fűtést szeretnénk kialakítani? Ebből a cikkből minden fontos információt megismerhetünk.

Kályha vagy kandalló?

A köznyelvben néha egy kis zavar van, mert ahány ház, annyi elnevezése van ennek a fűtőeszköznek. A legáltalánosabb felfogás szerint a kályha az az eszköz, amely lábakon áll, kisebb, és nincs körbeépítve.

Ezzel szemben a kandalló nagyobb, drágább, körbe kell építeni, és látni benne a lángot egy hőálló üvegajtón keresztül.

De miért választják sokan a kályhákat?

Az Európát súlytó energiaválság, az ellátási láncok felbomlása és a háború veszélyes sokakat emlékeztetett arra, hogy a házat és benne a fűtési rendszereket évtizedekre kell tervezni. Felértékelődik tehát a szerepe az olyan fűtési módoknak, ahol a fűtóanyag nem függ más országok kénye-kedvétől, nem lehet elzárni, mint a gáz, és sok van belőle helyben is.

Ez Magyarország esetében a tüzifa, és a kályha tökéletes arra, hogy fával tüzeljünk. Ez még mindig az egyik legkényelmesebb és leghatékonyabb módja a helyiségek fűtésének, és mindenki szeret egy ilyen meleg eszköz közelébe húzódni.

A modern kályhák már úgy lettek kialakítva, hogy minél hatékonyabban használják fel a tűzifát, és a lehető legtöbb hőenergiát fordítsák az épület felmelegítésére. Emellett a helyben vagy kis távolságról érkező fa ökológiai lábnyoma kisebb, és ma már külön figyelnek a fenntartható erdőgazdálkodásra is. Nem kell attól tartanunk, hogy a fákat kivágják, hiszen ma már külön erre a célra ültetett erdőkből érkezik a tüzifa jelentős része.

Nagyon fontos előny az is, hogy a kályhák rugalmasan telepíthetők, és ott is be lehete vetni őket, ahol nincs kiépítve a gáz vagy akár az áramhálózat. Csak kizárólag a tüzifáról és a füstelvezetésről kell gondoskodni, és a begyújtást követően rövid időben már dől is a meleg.

Kályhával kiépíthető központi fűtés is, csak ilyenkor nem a gázkazánra van rákötve a csőhálózat és a radiátorok, hanem egy vízteres kályhára. A kályhában lévő víztáska vagy víztáskák átveszik a hőt, a szivattyú pedig keringeti a melegvizet az egész épületben.

Jól látható tehát, hogy miért van akkora reneszánsza ezeknek a fűtőegységeknek, nem csak, hogy megbízhatóak a napjaink ellátási problémái között, hanem rugalmasan telepíthetők, és mindenki szereti, ha egy meleg kályha van a házban.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük