padlás
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

A padlásfödém szigetelése

Ebben a cikkben a padlásfödém szigeteléséről olvashatsz néhány információt, mivel ez a témakör a tetőszigetelés egy olyan fontos része, amiről mindenképpen tudnod kell.

Mikor lehet szigetelni a padlásfödémet?

Egy különálló családi ház beépítetlen padlástere tökéletes lehetőség padlásfödém szigetelésre, abban az esetben ha a tetőteret egyáltalán nem, vagy csak tárolás céljából használják.

Az első esetben, amikor a padlástérben közlekedés nem történik könnyebb dolgunk van, mert így nem járható szigetelést is alkalmazhatunk. Az átlagosan 20-30 cm vastagságú szigetelőanyagot, ami gyakran kőzet, vagy üveggyapot, elég két rétegben használni, hogy elegendő megoldást nyújtson számunkra. Ezután már csak alá párazáró és fölé páraáteresztő fóliát kell tennünk, hogy megőrizzük hőszigetelő képességének tartósságát. Több ismert márka elérhető, viszont Magyarországon az Airrock és a Rockwool termékeit használják a legtöbben.

Járható szigetelés esetén a fent felsoroltakon kívül a EPS 100 lépésálló hungarocell padlólapot szokták alkalmazni, mert különlegessége, hogy ez már egybe van építve egy faforgács lappal, ami járófelületnek is megfelelő. 

Abban az esetben, ha mindenképpen üveggyapotot vagy kőzetgyapotot szeretnénk használni, először biztosítanunk kell egy járófelületet a szigetelőréteg felett, amire általában pányvafákat használnak majd pedig deszkákat vagy osb lapokat. 

A járható szigetelés, a nem járhatóhoz hasonlóan védelemre szorul a nedvességgel és párával szemben amire célszerű szintén párazáró és páraáteresztő fóliát használnunk.

Ami pedig a legfontosabbat illeti, mielőtt nekifogunk bárminek, az első és legfontosabb, hogy felmérjük a szoba szellőzési igényét, mert csak ezáltal tudjuk megóvni a födém szigetelésének anyagát az esetleges károsodástól. Ha akarjuk, ha nem, pára akkor is keletkezni fog, ami valamilyen módon távozni akar majd a lakásból. A hőszigetelő képesség megőrzése érdekében érdemes elkerülni, hogy ez a szigetelőanyagban csapódjon ki.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük