A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Egy létező jelenség: a kapuzárási pánik

Bizonyára mindenkinek megvan az a filmbéli jelenet, mikor az 50+-os férfi egyszercsak hazaállít egy piros sportkocsival, majd a következő jelenetben egy bárban ülve igyekszik fiatal hölgyeket felcsípni. Ezt az addigitól jelentősen eltérő, szokatlan és hirtelen megváltozott viselkedéssel járó jelenséget szokás a köznyelven kapuzárási pánikként elkönyvelni. A kifejezést hallva sokan elmosolyodunk, majd legyintünk egyet, pedig a jelenség nagyon is valós és komoly biológiai és lélektani folyamatok zajlanak a hátterében.

A kapuzárási pánik létrejötte mögött lélektani és közvetve biológiai folyamatok is meghúzódnak.
Ahogyan a kifejezés is utal rá: kapuzárás, a jelenség egy életszakasz lezártával jelentkezik, egyébként nemtől teljesen függetlenül, mégis a kapuzárási pánik kifejezést főleg az erősebbik nem életközepi válságára utalva használjuk.

Az érintett úgy érzi, hogy élete egy fontos, aktív szakasza lezárult. Ideje vészesen ketyeg, pedig még annyi mindent szeretett volna megvalósítani életében. A lezárás gondolata pánikszerű reakciót vált ki, aminek hatására az illető egyik napról a másikra szeretné megvalósítani mindazt, amiről úgy érzi, addig kimaradt az életéből: utazások, értékes tárgyak birtoklása, szexuális kalandok – legtöbbször az élet habzsolása. Úgy érzi, hogy eddig keveset foglalkozott önmagával, ezért a nagy fordulatban környezetével és annak érzelmeivel, érdekeivel nem, csak a saját maga (vélt) boldogságával foglalkozik.

A kapuzárási pánik, vagy másként életközepi válság azonban megnyilvánulhat más formában is: tünetei lehetnek az általános fásultság, a rendszeressé vált, tartós stressz, harag, vagy akár szorongás.

De miért éppen az 50-es éveiben döbben rá az ember, hogy a Földön töltött ideje véges?

Az 50-es éveire a férfi test és elme nagy változásokon esik át, melyek többsége a tesztoszteron hormon csökkenésével hozható összefüggésbe.
30 éves kortól a tesztoszteron termelés folyamatosan csökken, majd az 50-es évektől ennek jellemzően jól látható jelei is megmutatkoznak:

  • csökken a fizikai erőnlét
  • csökken a libidó
  • romlik a szexuális teljesítmény
  • merevedési zavar, korai magömlés jelentkezhet
  • jellemzővé válik a férfias típusú kopaszodás

Mindezek következtében pedig: romlik az önértékelés, növekszik a szorongás és a depresszió esélye.

Mit lehet tenni?

A kapuzárási pánik bekövetkezése szerencsére nem törvényszerű, mindenesetre érdemes tudatosan is odafigyelni a jelekre, hogy időben tudjunk reagálni a tünetekre.

A legtöbb problémát a tesztoszteron hormon hirtelen csökkenése okozza. Az ezzel járó tüneteket tehát természetes tesztoszteron fokozókkal, kiegyensúlyozott, tudatos étkezéssel és rendszeres mozgással is lehet mérsékelni.

A merevedési problémákra mára már természetes, étrendkiegészítő minősítésű potencianövelők is rendelkezésre állnak. Ha pedig olyannyira elharapódzna a probléma, hogy ezek már nem bizonyulnának elégségesnek, orvosi vényre erősebb, gyógyszer hatóanyagú termékek is felírhatók. Mára már megannyi termék elérhető, mellyel a szexuális aktivitás szinte életünk végéig fenntartható.

Gondolkodjunk pozitívan!

A kapuzárási pánik, a válságérzet az illető előnyére is kovácsolható.

Az életközepi válság során az ember átértékeli életét, az addig elért eredményeit és hogy mi az, ami addig kimaradt az életéből. 50-60 évesen még temérdek időnk van, hogy megvalósítsuk mindazt, amire igazán vágyunk. A fontos, hogy igyekezzünk megőrizni hidegvérünket és ne cselekedjünk elhamarkodottan.

Nem szeretjük a munkahelyünket? Gondolkodjunk el azon, mi tenne minket igazán boldoggá. Mérlegeljünk és merjünk váltani!

A tükörbe nézve nem vagyunk elégedettek magunkkal? Sosincs késő életmódot váltani és sportolni kezdeni! A kerékpározás például bármely életkorban remek alternatívát kínál: zsírégető, segít a szálkásításban és az alakformálásban, miközben kíméli az ízületeket! 
A káros szenvedélyekről való lemondás: így például a túlzó mértékű alkoholfogyasztás megszüntetése, vagy a dohánytermékek helyettesítése egészségesebb alternatívával javíthat egészségünkön, fizikai állapotunkon, közérzetünkön, sőt szexuális teljesítményünkön is.

Nem elégedett a párkapcsolatával? Szeretné ismét érezni a tüzet, a szenvedélyt? Törje meg a rutin! Vigye el partnerét randevúzni! Utazzanak el a hétvégére kettesben! Próbáljon ki természetes libidófokozókat, vagy potencianövelőket! A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük