A Divat kategória cikkei,  A Mindennapok kategória cikkei

Egyre többen sportolnak, ezért is népszerűek a sportruhák

Napjainkban egyre több az egészségtudatos ember, ez is az oka, hogy egyre többen sportolnak. A rendszeres mozgást preferáló személyeknél prioritást élveznek a jó minőségű textilekből készült ruhák. A szabadidő anyag és a poliészter alkalmas sportruházat készítésére, így ha azt tervezzük, hogy saját magunknak varrunk sportruházatot, jól döntünk, ha ebből a két anyagból varrunk sportos felsőt, melegítőnadrágot. Lássuk, milyen jellemzővel bírnak ezek az anyagok!

A könnyen kezelhető poliészter anyag

A szintetikus anyagok sorából kiemelkedik a poliészter anyag, mégpedig jellemző tulajdonságai és széleskörű felhasználása miatt. Nagyfokú funkcionalitásának köszönhetően az anyag kiválóan alkalmas sportruházat készítésére. A poliészter nagy népszerűségnek örvend azok körében, akik a rendszeres mozgás során ilyen anyagból készült ruhába bújnak. Milyen követelményeknek kell egy sportruházatnak megfelelni? A sportruházattal szemben alapvető, hogy könnyű legyen, ami a kényelmet biztosítja. Mivel sokan sportolnak a szabadban, így az is elemi, hogy ne fakuljon ki napfény hatására, hiszen nagyon kellemetlen, ha néhány használat után egy sportruha kopott és napszítta lesz.

A sportruházattal kapcsoltban az egyik elvárás, hogy kellő rugalmasságot biztosítson, hiszen ezzel megkönnyíti a mozgást. A poliészter ennek a kritériumnak is megfelel, azonban a kellő rugalmasság érdekében gyakran más anyagokat is hozzáadnak, mint például elasztánt. Ennek köszönhetően a sportruha nem akadályozza a mozgást.

Az is lényeges egy sportruhánál, hogy többféle színből válogathassunk, ha magunknak szeretnék sport felsőt vagy szabadidő nadrágot varrni. A poliészterrel nem lesz ilyen gond, hiszen széles színválasztékban elérhető a textil – és méteráru üzletekben. Ráadásul a poliészterből nem csak edzéshez készíthetünk ruhákat, hiszen a palettán a vízálló poliészter is szerepel, amely víztaszító tulajdonsága miatt kiválóan alkalmas minden olyan egyéb kiegészítő készítésére, amit esetleg az edzéshez magunkkal vihetünk. Akár hátizsákot is varrhatunk vízlepergető poliészter anyagból.

A poliészter anyag nagyon népszerű és kedvelt anyag, azonban sokan nem kedvelik nyári viseletként, hiszen az egyik hátránya, hogy kevésbé jó a légáteresztő képessége. Ettől függetlenül a további pozitív tulajdonságai – gyorsan szárad, könnyű kezelhetőség – miatt még mindig az egyik legkedveltebb anyag és nem csak a varrók körében. Csakúgy, mint a szabadidő anyag, amely szintén a sportruházat egyik alapvető anyaga lehet.

A futter anyag is kelendő

Sportruházat varrásához a másik nagyon keresett anyag, a minőségi futter vagy más néven, légmentes szabadidő anyag. Ennek a textilnek már nagyon jó a légáteresztő képessége, rendkívül puha és rugalmas. Ha melegebb az idő és a melegítőt, leggingsre váltanánk, ne habozzunk, készítsünk futter anyagból ilyen nadrágot, hiszen még erre is alkalmas. Nagyon sokféle színben és mintázatban elérhető, ez is lehet az oka, annak, hogy aki saját magának készít sportruhát, szinte soha nem távozik ilyen anyag nélkül a textil üzletből.

A fotó forrása:
epixproductions / Shutterstock.com

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük