A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Győzzük le a másnaposságot!

Hányingere van, szédül vagy fáj a feje? A másnaposságnak mindenki szeretné tudni a csodaszerét, mert több, mint egy napig is tarthat, mielőtt elkezdenénk jobban érezni magunkat.

Azt senki sem tudja meghatározni, hogy kinél mekkora mennyiségű alkohol váltja ki a nem kívánt tüneteket, ezért jobb megelőzni, mint utólag kezelni.

De ha már nem sikerült tartani a mértéket, akkor nézzük meg, mit lehet tenni a másnaposság ellen!

Hogyan lehet megelőzni a másnaposságot?

Válasszunk olyan italt, amiből kevesebb acetaldehid keletkezik

Az alkohol lebontása során egy mérgező vegyület alakul ki. Ez az acetaldehid, ami a másnaposság tüneteit okozza. A borpárlatból és rumból keletkezik a legtöbb, míg a sörből a legkevesebb. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az utóbbi szeszesitaltól ne lehetne másnapossá válni. Fontos tudni, hogy az acetaldehid a májat és az agyat is károsítja.

Igyunk mértékkel és lassan

Egy órán belül ne igyunk egynél több italt és tudjuk, hogy mikor kell megállni, mert ilyenkor még nem érződik az alkoholfogyasztás negatív hatása.  

Minden pohár ital között igyunk egy telt pohár vizet

A víz telítő hatásával segít, hogy kevesebb alkoholt fogyasszunk. Ahhoz, hogy a víznek legyen jótékony hatása, meg kell belőle inni legalább egy pohárral minden pohár szeszesital előtt. 

Ivás előtt és közben együnk

Az alkohol gyorsabban felszívódik éhgyomorra, ezért mindenképp érdemes enni előtte és közben is. A zsírok és fehérjék lassítják az alkohol felszívódását, ezért ezekben a tápanyagfélékben gazdag ételt érdemes választani. Ezek azonban csak lassítják, nem pedig gátolják az alkohol felszívódását. 

Mit lehet tenni, ha nem sikerül elkerülni a másnaposságot?

Kávé és reggeli

A másnaposságon egy alapos reggeli és kávé tud enyhíteni.

Folyadékbevitel

A folyadékbevitel gyümölcslé, zöldségléturmix vagy víz formájában mérsékelheti a tüneteket.

Milyen tényezők ronthatnak a helyzeten?

Ne cigarettázzon ivás közben

A másnaposság tüneteit súlyosbíthatja, ha valaki cigarettázik ivás közben, mert a cigarettából is szabadul fel méreganyag, ami ráerősít az alkoholból származó acetaldehid hatására.

Ne igyon éhgyomorra

Azzal is ront a másnaposságon, ha éhgyomorra iszik.

Rosszabb, ha ivás után nem tudja kialudni magát

Az alkohol aluszékonnyá teszi az embereket, de az alvás minőségét rontja. Ha nem aludja ki magát ivás után rendesen, az önmagában is súlyosbítja a másnaposság tüneteit.  

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük