A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Hackerek törték fel több bécsi klub honlapját

Számos bécsi éjszakai mulatóhely és klub honlapja vált elérhetetlenné a napokban, miután masszív DDoS támadást kellett elszenvedniük. Emellett a legnépszerűbb apróhirdetési portálokat is komoly támadás érte, ezért a hirdetések feladását átmenetileg letiltották. Az oldalak üzemeltetői keményen dolgoztak azon, hogy újra visszatérjenek, de néhány órás online létet követően újra tömeges leállások voltak tapasztalhatók.

Jelenleg még nem ismert, hogy mi lehetett a támadók indítéka, mivel nem egy tulajdonos körhöz tartozó oldalakat kaptak el. A háttérben meghúzódhatott zsarolás, konkurencia megrendelése, de számos más ok is.

Mi az a DDoS támadás?

A DDoS a Distributed Denial of Service kifejezés rövidítése, magyarul elosztott szolgáltatásmegtagadásal járó támadásnak szokták nevezni. A támadási mód lényege, hogy világszerte több ezer, tízezer vagy még több számítógép egyszerre keresi fel az adott weboldalt, ami a nagy látogatottságtól először belassul, végül összeomlik. Hogy mekkora a rosszindulatú forgalom mértéke, az mindig a céltól függ, mindenképpen jóval többnek kell lennie, melyre a szolgáltatást tervezték.

A bécsi oldalak esetében jóval kisebb látogatómennyiség elég volt, mint egy nagy hírportál esetében, mivel ezeket a webhelyeket általában nem sok ember látogatja egyszerre. A forgalom forrásáról nincs hír, így nem tudni, milyen IP címekről vagy tartományokból támadták a honlapokat.

A DDoS-típusú támadások ellen a leginkább olyan szolgáltatásokkal lehet védekezni, mint például a CloudFlare, ez az oldal detektálja a kamu látogatókat, és nem engedi tovább a szerverünk felé. Így a DDoS támadókat a Cloudflare kapja meg, hozzánk már nem jut el.

Természetesen van arra lehetőség, hogy saját tűzfallal és védelmi megoldásokkal szűrjük a látogatókat, a nagyobb weboldalak már ezt is teszik. Ehhez azonban komoly szakértelem kell, ami általában a kisebb weboldalaknál nem áll rendelkezésre, a folyamatos felügyelet pedig komoly havi kiadást jelent a működtető cégek számára.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük