ruhabolt
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Légy önmagad!

Ha divatról beszélünk, akkor nem is sejtjük általában, hogy milyen tág témát érintünk. A köznyelvben érthetjük az öltözékekre, az ízlésre (bármilyen téren) vagy akár a szóhasználatra is. Voltaképpen bármi lehet divatos, amit az adott kor, illetve a társadalmi elvárások jóváhagynak.

Az öltözködés már nagyon régóta lényeges tényező az emberiség történelmében

Az őskorban még nem igazán beszélhettünk divatról, de az ókorban már határozottabban kialakultak az ezzel kapcsolatos szokások. A különböző rangban, helyzetben lévő embereknek más és más ruha járt, amivel már messziről lerítt róluk, hogy kik is ők. És ez, hogy az adott embert a ruhája alapján ítéljük meg, a mai napig tart, mondhatni belénk lett kódolva.

Tehát mondhatjuk, hogy a divatnak nagyon hosszú történelme lett, mára pedig teljes iparágak és szakmák épültek erre az alapra, főleg a 19. századtól, amikor megjelentek a divatházak is a színtéren.
Érdekes a folyamat menete is, hogy régen mennyire meghatározott volt, hogy ki, mit, mikor és hogyan viselhetett. Ezek a szabályok mára már nem ennyire egyértelműek. Hiszen napjainkban már nem személyre szabottan készülnek a ruhadarabok – hacsaknem egyedi tervezésre vágyunk – hanem tömegesen gyártják őket. Ha úgy vesszük ez a – manapság túlnyomó többségben hódító – fast fashion átka. Bár a gondolat, hogy az öltözködésünk is egy önkifejezési forma, már nagyon rég feltűnt a köztudatban, talán pont a fast fashion tette lehetővé sok ember számára, hogy valósággá is váljon ez. Habár ez más módszerrel is kivitelezhető lenne. Ha a szempont csupán annyi, hogy egyedien öltözködjünk – hiszen a mai divateszme főleg ezt diktálja: légy önmagad! – akkor talán érdemes elgondolkodni, hogy hogy tehetjük meg ezt tudatosan.

Az alapelképzelés nem rossz: megélni önmagunkat és kifejezni személyiségünket ruháink által, szigorú megkötések nélkül. Csodálatos dolog, hogy eljutottunk idáig is, annyi évszázad merev szabálya után. Most viszont arra kell figyelnünk, hogy ne ragadjon el a fogyasztói társadalom hatalmas hulláma. Próbáljunk meg tudatosan vásárolni és választani, esetleg benézhetünk használt ruhaboltokba is, hiszen sose tudhatja az ember, hogy mire bukkan!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük