kiszáradás ellen vizet kell inni
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Miért kell sok folyadékot inni?

Az emberi test 60% -ban vízből áll. Minden nap nagy mennyiséget veszítünk a vizelettel és izzadással, valamint a légzés folyamata során. A kiszáradás megelőzése érdekében sok folyadékot kell inni. A tudósok egyetértenek abban, hogy egy átlagos embernek naponta körülbelül 2 liter vizet kell innia.

Ez természetesen erősen függ számos tényezőtől, például egy személy egészségi állapotától, életkorától, étrendjétől, évszakától, életmódjától, fizikai aktivitásától és sok más tényezőtől.

Mennyi vizet kell inni?

Mint már említettük, az orvosok által javasolt átlagos vízmennyiség napi 2 liter vagy körülbelül 8 pohár víz. Itt fogjuk nézni részletesebben az egyéni igények minden egyes ember, és hogyan tudnak függően eltérő külső és belső tényezők megfelelő működésének biztosítása érdekében testünk és a szükséges ellátást a test .

A 19 év feletti felnőttek számára az orvosok azt javasolják, hogy a nők napi 2,7 liter folyadékot vegyenek be, ami 11,5 pohárnak felel meg, a férfiaknak pedig 3,7 liter vagy 15,5 pohár. Ide tartoznak a folyadékok, például a tea. Ezzel szemben a 4-8 éves gyermekeknek körülbelül 1,2 liter vagy 5 pohár naponta, 14-18 éves korukban pedig napi 1,9-2,6 liter vagy 8-11 pohár szükséges.

Ha egy nő terhes vagy szoptat, több vizet kell innia, mivel ez nemcsak egy, hanem két szervezet működését segíti elő. Továbbá, ha nyár van- forró és párás időben, szervezetünknek több vízre van szüksége a hidratáláshoz. Ezzel szemben, ha hidegebb az idő, megengedhetjük magunknak, hogy kevesebbet igyunk. Az ivandó víz mennyisége nagymértékben függ az egészségünktől.

Ha hasmenésünk vagy hányásunk miatt megfázunk és lázasak vagyunk, vagy sok folyadékot fogyasztunk, akkor sokkal több vizet is kell inni. A napi fizikai aktivitás szintje is hatással van. Annak a személynek, aki sokáig edz, sétál vagy egyenesen áll, különösen a kinti meleg időben, sokkal több folyadékra lesz szüksége, mint egy másik személynek, aki egész nap az íróasztala mögött áll egy jól légkondicionált szobában.

A víz előnyei és a kiszáradás veszélyei?

A víz biztosítja az emberi test összes rendszerének normális működését. A kiszáradás erősen befolyásolhatja az ember fizikai és mentális állapotát.

A kiszáradás gyakran fejfájást és migrént okoz. A kutatások azt mutatják, hogy a kiszáradás fő tünete a fejfájás. A több víz fogyasztása nemcsak csökkentheti a fájdalmat, hanem általánosságban is megakadályozhatja azt.

Talán az agynak van a legtöbb haszna a vízből. A megfelelő agyi aktivitást erősen befolyásolja az emberi test hidratáltsága. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minden reggel igyunk meg egy pohár meleg vizet, hogy testünk és agyunk is felébredjen, és készen álljon a nap folyamán várható kemény munkára. Tanulmányok azt mutatják, hogy még a minimális folyadékveszteség is csökkenti az agyi aktivitást, a koncentráció hiányát, a fáradtságot, a figyelemelterelést vagy a hangulatváltozásokat.

A test alacsony hidratációja is csökkent fizikai képességhez vezethet. Ez különösen igaz, ha meleg és párás időben kell gyakorolni. Ez fáradtsághoz, motivációhiányhoz és a testhőmérséklet változásához vezethet. Ha sok fizikai tevékenységet végez, a jó hidratáció segít a legjobbat nyújtani.

Az ajánlott mennyiségű víz fogyasztása segíthet a székrekedés kezelésében felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Az ásványvíz különösen hasznos a székrekedésben szenvedők számára. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magnéziumban és nátriumban gazdag ásványvíz javítja a bélmozgások gyakoriságát és következetességét a székrekedésben szenvedőknél.

Azt is állítják, hogy több víz fogyasztása csökkentheti a testsúlyt az anyagcsere javításával és az étvágy korlátozásával. Más tanulmányok a krónikus kiszáradást közvetlenül az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a rákhoz és a szív- és érrendszeri betegségekhez kötötték.

Milyen folyadékokat és milyen típusú vizet érdemes fogyasztani?

Függetlenül attól, hogy milyen választási lehetőségeink vannak az általunk fogyasztott folyadékok tekintetében, a víz mindig a legegészségesebb megoldás, mert nem tartalmaz kalóriát. Más italok azonban hidratáló funkcióval is rendelkeznek, mint például tea, kávé és szénsavas víz. Bár a koffein enyhe vizelethajtó hatással rendelkezik , a kutatások azt mutatják, hogy a tea és a kávé továbbra is hozzájárulnak az emberi test hidratálásához.

Ami a szénsavas vizet illeti, mindaddig, amíg nem tartalmaz cukrot, ugyanolyan hasznos és hidratáló, mint a szénsavmentes víz. Az erősen édesített szénsavas italokkal ellentétben a szóda nem befolyásolja a csontsűrűséget, és szinte nincs hatással a fogakra. Egy kellemetlen érzés azonban elhagyhat bennünket, de puffadás, ezért jó ötlet lehet elkerülni a szénsavas vizet, ha gyomor -bélrendszeri problémái vannak.

További jó hidratálási lehetőségek a csap és palackozott víz. Ha azonban van választási lehetősége, akkor azt tanácsoljuk, hogy válasszon csapvizet – ugyanolyan hatása van, mint a palackozott víznek, de sokkal kevesebbe kerül, és kevésbé befolyásolja a környezetet. Ezenkívül, ha újrafelhasználható vizes palackokat használ, a csapvíz ugyanolyan kényelmes lehet, mint a palackozott víz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük