babakocsi
A Mindennapok kategória cikkei

Milyen a jó babakocsi?

Nehéz a megfelelő babakocsi kiválasztása a hatalmas kínálat miatt. Az árkülönbségek olyan szembe tűnőek, hogy a leendő szülők gyakran nem is értik, hogy milyen funkciók befolyásolják ilyen szinten az árakat. 

Milyen szempontok szerint válasszunk babakocsit?

A babakocsi kiválasztása során érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

Méret

Ne felejtsük el figyelembe venni az autónk és lakásunk lehetőségeit, mert vannak kifejezetten nagy méretű babakocsik, míg más modellek könnyen elférnek a csomagtartóban.

Összecsukott állapotukban is több vagy jóval kevesebb helyet foglalhatnak attól is függően, hogy az adott babakocsin milyen funkciók vannak. Pl. a nagyobb kerékméret és a 4 kerék könnyebb irányíthatóságot eredményezhet, de több helyre van szüksége, mint például egy 3 kerekű modellnek. 

A baba kora

A babák gyorsan kinővik a mózeskosár-típusú babakocsit. Ez mégis egy elterjedt változat, mert a leginkább ideális, vízszintes pozíciót biztosítja, ami az első 6 hónapban nagyon lényeges.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen gyakran fogunk sétálni a babával? Ha például télen születik, gondoljuk át, hogy érdemesebb-e a körülményeink szerint nyárra tervezni a sétákat és arra számítani, hogy akkorra már jóval nagyobb lesz a babánk.

Összecsukhatóság és állíthatóság

Minden babakocsi eltérő paraméterekkel rendelkezik. Súlyra és összecsukhatóságra különbözőek lehetnek. Vannak, amelyek kifejezetten nehezen összecsukhatók és állíthatók, míg mások arra vannak tervezve, hogy például egy séta után felszálljunk vele a buszra.

Ezek a különbségek főképp azért vannak, mert mindegyik modell más prioritások szerint van megtervezve. 

Általában a kényelmünk szempontjából fontos lehet a tolókar állíthatósága. Az is számít, hogy a tetejét mennyire tudjuk állítani, mert ez fogja meghatározni, hogy a baba mennyire védett az időjárástól.

Vannak átalakítható babakocsik, amelyeknek van hordozó funkciójuk vagy könnyű sportkocsivá alakíthatók. Bár nem számít babakocsinak, a hordozóban is biztonságban vihetjük a babánkat bárhová.

Életkörülmények

Mérjük fel, hogy lakhelyünkön mennyit fogunk utazni vagy gyalogolni. Városra vagy más terepre vesszük? Mennyit fogjuk parkban vagy betonozott úton használni? Fogunk vele futni? Napi szinten használatban lesz a tömegközlekedési eszközökön?

További akadály lehet például a liftet, illetve egyéb szűk helyeket használni a babakocsival, ezért mindezeket szem előtt kell tartani.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük