kiskutya
Mindennapok

Szürkehályog kutyáknál – amit a gazdiknak tudni kell

A cikk témája a kutya szürkehályog (cataracta) betegség okairól, diagnózisáról és kezeléséről szól, mert az egyik legcsúnyább szembetegség, teljes vaksághoz vezethet ha nem kezelik. De nézzük kicsit részletesebben is, hogy miről szól ez a betegség.

A kutyánál akkor alakul ki szürkehályog, amikor a szemlencse elhomályosul, amit a lencse vízháztartásának megváltozása vagy a lencsében lévő fehérjék megváltozása okoz. Amikor a lencse elhomályosodik, a fény nem jut el a retinára, ami vakságot okoz. Az érett szürkehályog úgy néz ki, mint egy fehér korong a kutya írisze mögött. A szemnek az a része, amely általában fekete, most fehérnek tűnik.

A szürkehályogot nem szabad összetéveszteni a nukleáris szklerózissal, amely a lencse megkeményedése által okozott homályosság, ahogy a kutya öregszik. Minden állatnál tapasztalható ez a változás a kor előrehaladtával. A jó hír az, hogy a fény még mindig képes áthatolni és érintkezni a retinával, így kutyája még mindig lát, ha magszklerózisban szenved. (Lehet, hogy az újságot már nem tudja elolvasni, de nem fog nekimenni a dolgoknak :P). Gyakran előfordul, hogy az emberek azt hiszik, hogy háziállatuknak szürkehályogja van, holott valójában nukleáris szklerózisuk van.

A kutyák szürkehályogjának diagnosztizálása

Ha aggódik, hogy kutyájának szürkehályogja lehet, kérjen időpontot állatorvosától. Az állatorvos alaposan megvizsgálja kutyája szemét és biztos, megnyugtató választ tud adni arra hogy a kutya szeme mitől homályosodott be.

Erős fény és nagyító lencse használatával az állatorvos fel tudja fedezni az éppen kialakulóban lévő vagy éretlen szürkehályogot, amely még nem kezdte el befolyásolni kutyája látását. Az állatorvos más szemproblémákat is ki tud szűrni, mint például az elülső uveitis (gyulladás) és a glaukóma (megnövekedett nyomás), amelyek a szürkehályoggal együtt jelentkezhetnek. Vérvizsgálat és vérnyomás-ellenőrzés révén olyan szisztémás betegségeket fog keresni, amelyek hatással lehetnek a látásra, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A vizsgálati leletek, klinikai tünetek és vizsgálati eredmények összességében átfogó képet adnak kutyája egészségéről és látásáról.

A szürkehályog kialakulhat nagyon lassan vagy szinte egyik napról a másikra. A korai szakaszban valószínűleg nem vesz észre semmilyen változást a kutyáján, de ha a szürkehályog kifejlődik (teljesen elzárja a fény átjutását a retinára), megvakul.

Előfordulhat, hogy nekimegy a falaknak vagy bútoroknak, bizonytalanul közlekedik a lépcsőkön, és nehezen találja meg az étel- és itatótálkáját. A kutyák azonban nagyon alkalmazkodóképesek, és hamar megtanulnak látás nélkül is működni. Sőt, ha a szürkehályog lassan alakul ki, lehet, hogy észre sem veszi, hogy kutyája megvakult.

A szürkehályog okai kutyáknál

Genetika

A szürkehályog gyakran örökletes. A szakemberek több kutyafajtában azonosítottak olyan génmutációkat, amelyek növelik a szürkehályog kockázatát. Valójában több mint 100 kutyafajtánál ismert az örökletes szürkehályog bizonyos mértékű előfordulása. Ha az Ön kutyája történetesen hordozza a génmutációt, akkor fokozottan fennáll a szürkehályog kialakulásának kockázata. Genetikai tesztek rendelkezésre állnak, de figyelembe kell venni, hogy nem minden mutációval rendelkező kutyánál alakul ki szürkehályog, ahogyan a mutáció nélkülieknél sem.

Cukorbetegség

A szürkehályog másik gyakori oka a cukorbetegség. Szinte minden cukorbeteg kutyánál szürkehályog alakul ki a diagnózist követő egy éven belül. A magas vércukorszint megváltoztatja a lencsében lévő víz egyensúlyát, és szürkehályog alakul ki.

Gyakran előfordul, hogy a diabéteszes szürkehályog nagyon gyorsan jelentkezik, és a kutya egy-két napon belül elveszíti a látását, ha egyáltalán gondjai vannak. A diabéteszes szürkehályog késleltetése vagy megelőzése nagy állatorvosi kutatások témája. Az orális antioxidánsok késleltethetik a kialakulást, ezért beszélje meg állatorvosával, hogy mit javasol. Ezenkívül van egy ígéretes új szemcsepp, amely az FDA jóváhagyására vár, és amely késleltetheti vagy megelőzheti a diabéteszes szürkehályog kialakulását.

A kutya szürkehályogjának kezelése műtéttel vagy gyógyszeres kezeléssel

Sajnos semmilyen szemcsepp vagy tabletta nem képes visszafordítani a lencsében bekövetkezett változásokat. Szerencsére létezik rendkívül hatékony sebészeti kezelés.  A szürkehályog műtét árak és menete témakörben a kutyaszemeszet.hu -t ajánljuk jó szívvel.

Az emberekhez hasonlóan az állatoknál – beleértve a kutyákat, macskákat, lovakat és még az aranyhalakat is – is elvégezhető a szürkehályog műtét a homályos lencse eltávolítására és a látás helyreállítására. Egy állatorvosi szemészorvos meg tudja állapítani, hogy kutyája megfelelő jelölt-e. A műtét azonban nem minden kutya számára jelent jó lehetőséget. Előfordul, hogy a kutyának gyulladás van a szemében, glaukómája vagy sérült retinája van, így a műtét nem valószínű, hogy sikeres lesz.

Ezenkívül, néha egy kutya más betegségben szenved (pl., vese- vagy szívbetegség), amely elég rossz ahhoz, hogy az altatás túl kockázatos legyen. Ha ez a helyzet, gyulladáscsökkentő szemcseppeket írhatnak fel hosszú távon a gyulladás megfékezésére. Bár ezek a cseppek nem kezelik közvetlenül a szürkehályogot, és nem állítják helyre a látást, késleltethetik vagy megelőzhetik a lencse okozta zöldhályogot.

A lencse okozta glaukóma akkor alakul ki, amikor a szürkehályogból fehérjék jutnak a szembe, és gyulladásos reakciót váltanak ki, amely eltömíti a folyadék kiáramlását. A felesleges folyadék ezután felgyülemlik a szemen belül, növelve a nyomást, ami nagyon fájdalmas. Más szemcseppek is használhatók a glaukóma kezelésére, de ezt a betegséget nehéz hosszú távon kontrollálni.

Összefoglalva, amit tudni kell a kutyák szürkehályog betegségével kapcsolatban:

  • Ha aggódik a kutyája szürkehályogja miatt, kérjen időpontot állatorvosától. Ha valóban van neki, akkor az állatorvossal megbeszélheti a lehetőségeket.
  • Ha műtétre van lehetőség, akkor a műtét mielőbbi elvégzése minimalizálja a nehézségeket és a kockázatokat.
  • Még ha a műtét nem is jöhet szóba, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel a kutya a lehető legkisebbre csökkentheti a kapcsolódó szövődményeket.

És ne essen kétségbe, ha a kutyusán nem lehet műtéttel segíteni. Lehet, hogy egy kicsit több segítségre lesz szüksége, de ettől még élhet gazdag, csodálatos életet Ön mellett.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük