A Tech & IT kategória cikkei

Tápegység

Az elektromos készülék fontos részei a tápegységek, ezek teszik lehetővé ugyanis azt, hogy a hálózati energia megfeleljen az adott készülék számára. Ezek az eszközök ugyanis általában különböző feszültséget, áramerősséget igényelnek.

A számítógépünkben ez az alkatrész a működéshez szükséges feszültséget állítja elő, azaz a 230 voltos váltóáramból egyenáramot és törpefeszültséget csinál. A tápegységek rövidzárlat elleni védelmét olvadóbiztosítékkal kell védeni, a túlterhelés ellen elektronikus zárlatvédelmet szoktak használni.

Célszerű a számítástechnikai eszközöket évente tűzvédelmi szempontból felülvizsgáltatni. Szinte minden elektromos készülékhez más és más tápegységre van szükség.

A tápegység hatásfoka

Tápegység nélkül az elektromos készülék működésképtelen. A használata mindig veszteséges, hiszen nyilvánvalóan több áramot fogyaszt, mint amennyire az adott elektromos készüléknek szüksége van. Ez a veszteség viszont hővé alakul át, ezért is igen fontos dolog, hogy a tápegységek hűtése jól megoldott legyen.

Nem mindegy tehát, hogy ez az óhatatlan veszteség milyen mértékű, azaz mekkora hatásfokú, mekkora a pazarlás mértéke. Mindig arra kell törekedni, hogy ez minél kisebb, kevesebb legyen.

Annak is nagy szerepe van, hogy a tápegység milyen terhelés-tartományban tud jó hatásfokkal dolgozni, a cél az, hogy minél kevesebb legyen a pazarlás.

Ez különösen a számítógépek esetében nagyon fontos, hiszen ma már nagyon sok embernek ha nem is ez a munkaeszköze, de mindenképp nagy jelentősége van az életében, munkájában.

Ami azt is jelenti, hogy naponta órákon át be van kapcsolva a gép, ezért nem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt a működése során, illetve az sem mellékes szempont, hogy közben mennyi hőt ad le. Ennek akkor van nagyobb jelentősége, ha tombol a kánikula, és nincs légkondi a szobában.

Épp a melegedés miatt van szükség a tápegység hűtésére, ezt a célt szolgálják a ventilátorok, vagy pedig a hűtőbordák. Ha azt szeretnénk, hogy a számítógépünk zajtalanul működjön, akkor a hűtőborda a jó választás, bár ezek teljesítménye nem túl magas.

A számítógép, laptop tápegysége

Amikor számítógépet vásárolunk, többféle szempontot gondolunk át előtte, hogy mi a fontos számunkra. Ilyen például annak kapacitása, sebessége, de a legritkább esetben gondolunk annak tápegységére, mert ez a kérdés nem tűnik fontosnak, mert a számítógépünk sebességét, kapacitását ez nem befolyásolja.

Azonban, ha nem megfelelő a gépünknek a tápegység, akkor akár rosszul is járhatunk és bosszankodhatunk, hogy nem az elvárásoknak megfelelően működik a számítógépünk, laptopunk.

Érdemes tehát a szükségesnél esetleg még jobbat is megvenni, nehogy a végén adatvesztés, bizonytalan működés legyen a vége a dolognak. Extrém esetben besülhet a gépünk is, ezt pedig nem éri meg kockáztatni.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy a laptopunkhoz vagy számítógépünkhöz milyen tápegység a legjobb, kérjünk segítséget. A webáruházak ügyfélszolgálatai készséggel állnak a rendelkezésünkre, akik a válasz mellett a megfelelő terméket is ki tudják nekünk keresni a kínálatukból.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük