utorrent torrent szoftver
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Mi az a torrent?

Torrentet nagyon sokan használnak, a folyamattal azonban kevesen vannak ténylegesen tisztában. Az alábbi cikkben több mindent is megtudhat arról, hogy mi is a torrent, és hogyan működik a torrentezés. Figyelem, ez a cikk csak tájékoztató jellegű, és nem buzdít az illegális letöltésre, vagy a szerzői jogok megsértésére!

Soha ne torrentezz VPN nélkül! Kattints ide, és fizess elő az Atlas VPN-re kevesebb, mint havi 500 forintért!

Mire vonatkozik a torrent elnevezés?

Maga elnevezés egy .torrent kiterjesztésű fájlra vonatkozik, amely bár nem tartalmazza a letölteni kívánt anyagot magát (film, zene, könyv, játék stb.), hozzáférhetővé és letölthetővé teszi azt.

Hogyan működik a torrent?

A torrentek letöltését egy decentralizált, peer-to-peer fájlcserélő rendszer teszi lehetővé, amely nem rendelkezik egy központi adattároló szerverrel, csak egy központi információforrással (tracker). Ez az információforrás tartalmazza a fájlok lelőhelyeit a felhasználók között, és keresi meg a leggyorsabb kapcsolatokat egy letöltéshez. Egyszerűbben fogalmazva, a tartalmak nem egy központi helyen vannak tárolva, ahonnan mindenki elérheti és letöltheti őket, hanem különböző   csomópontok (számítógépes rendszerek, felhasználók) között vannak elosztva, amelyek egymástól szerzik meg ezeket.

Mivel a hálózatot egyenrangú számítógépek és felhasználók működtetik, mindenik felhasználó feltöltő és letöltő is egyben. Egy adott fájl bármelyik felhasználótól letölthető, aki már rendelkezik vele. Amint valaki 100%-ban letöltött egy adott fájlt, ő maga is feltöltővé válik (seeder), így a letöltés gyorsasága lényegében az adott tartalom népszerűségétől függ.  Így minél több az aktuális feltöltés (seed), a letöltés annál gyorsabban működik, és fordítva: amennyiben a seedek szolgáltatása csökken, esetleg megszűnik, az adott tartalom letöltése is lelassul, vagy akár teljesen elérhetetlenné válik a letöltők számára – még ha maga a .torrent fájl elérhető is. Mivel pedig a kliensek darabokban töltik le az adott fájlokat, a letöltések egy esetleges megszakadás után is folytathatódnak.

Torrentek letöltése

A letöltéshez csak egy telepített torrent kliens (pl. uTorrent, letöltés itt) és egy online oldal szükséges. A uTorrent egy könnyen használható kliens, amely Microsoft Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszeren is elérhető.

Amint a Utorrent, vagy egy másik kliens már fent van a gépünkön, letölthetővé válnak a különböző torrent oldalakon közzétett tartalmak. Ezek egy egyszerű Google kereséssel, vagy egy bizonyos oldalra rálépve is hozzáférhetőek, amelyeken a felhasználó szabadon is böngészhet abban az esetben, ha pontosan még nem is tudja, mit keres. A felhasználók körében a Pirate Bay minősül a legnépszerűbb és legjobb torrent oldalnak, amely a szerzői jogi harcok miatti többszörös lezárás után is még mindig működik. Egyes oldalak esetében, mint amilyen például az nCore, a regisztrációhoz meghívó szükséges.

az ncore torrent tracker főoldala

Az elérhető tartalmak .torrent fájlok vagy letöltési linkek (magnet links) formájában válnak hozzáférhetővé a torrent oldalakon. A .torrent fájlokat letöltésük után külön meg kell nyitnunk a megfelelő mappából ahhoz, hogy a torrent kliens elkezdhesse a kívánt tartalmak letöltését. A letöltési linkek ezeket a fájlokat helyettesítik: a tartalmak letöltését teszik lehetővé anélkül, hogy külön le kellene töltelnünk egy torrent fájlt, így némiképp leegyszerűsítve a folyamatot.

Torrent legalitás – Gyakori kérdések

Legálisak-e a torrentekről való letöltések?

A torrent használata alapvetően teljesen legális, hiszen a nem jogvédett tartalmak továbbosztása, illetve a magáncélra történő letöltések alapvetően nem büntetendőek akkor, ha ezek közvetve sem szolgálnak jövedelemszerzést. A torrentek esetében azonban a letöltéssel egyidőben már feltöltésről is beszélünk, amely a szerzői jogi jogsértések miatt engedélyköteles. Ennek értelmében a jogvédett tartalmak megosztása szerzői engedély nélkül illegális.

Büntetendő-e a torrentezés Magyarországon?

A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott büntető törvénykönyv alapján „a büntetőjog, mint végső eszköz szempontjából indokolatlannak tűnik a nem jelentős mennyiségű szerzői mű vagy kapcsolódó jogi teljesítmény vonatkozásában megvalósuló, személyes célokat szolgáló felhasználások tömeges kriminalizálása. Ennek értelmében tehát azok a letöltések, amelyek közvetve sem szolgálnak jövedelemszerzést, nem büntethetőek szerzői jogi jogsértés miatt. Az aktuális jogi szabályozás azonban változhat, így a torrentek használata előtt mindenkinek érdemes magának utána néznie az éppen érvényes törvényeknek.

Soha ne torrentezz VPN nélkül! Kattints ide, és fizess elő az Atlas VPN-re kevesebb, mint havi 500 forintért!

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük