uTorrent logo
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

uTorrent

Ez a cikk az uTorrent szoftverről szól, melynek hivatalos neve a μTorrent. Ez „jutorrent” vagy „mikrotorrent” néven is hívják, de Magyarországon gyakori az „utorrent” elnevezés is. Figyelem, ez a cikk csak tájékoztató jellegű, és nem buzdít az illegális letöltésre, vagy a szerzői jogok megsértésére!

A torrentezés számtalan változatos tartalom elérését teszi lehetővé az internetezők számára, a filmektől kezdve, a zenei albumokon át a könyvekig és számítógépes játékokig. Ehhez elsősorban egy torrentletöltő program, úgynevezett torrent kliens szükséges, amelynek segítségével a letöltések elindíthatóak és kezelhetőek.

Soha ne torrentezz VPN nélkül! Kattints ide, és fizess elő az Atlas VPN-re kevesebb, mint havi 500 forintért!

Mivel a torrentezés hátterében egy peer-to-peer hálózat áll (központi szerver nélkül működő, egyenrangú hálózati rendszer), a letöltés teljes befejeztével a tartalom elkezd fefele töltődni, hogy más felhasználók is hozzáférjenek, ezért a letöltést egy ideig hagyni kell feltöltődni (seedelni) a torrent kliensben.

Az interneten sokféle különböző torrent kliens elérhető a felhasználók számára, magyar nyelven is. A felhasználók körében jelenleg a legnagyobb népszerűségnek örvendő ingyenes torrent kliens a UTorrent, amely Windows-on, Mac-en és Linuxon egyaránt elérhető, sőt, 100 millió letöltéssel a Google Play Áruház első számú Android torrentletöltő alkalmazása.

A bittorent kliens számos más nyelv mellett magyarul is elérhető, ingyenes változata mellett pedig több különböző fizetős kiadása is van azon felhasználók számára, akik ki szeretnék zárni a hirdetéseket, esetleg magasabb fokú védelemre vágynak, és hajlandóak fizetni az extra szolgáltatásokért.

uTorrent kezdőképernyő

Alapvető beállítások uTorrent

Indítás után a uTorrent számos különböző funkciója is beállítható, mint például:

  • a torrent indítása a rendszerrel együtt: ennek következtében a program a Windows (vagy más operációs rendszer) betöltődésével együtt automatikusan elindul
  • az új letöltések helye: előre meghatározható, hogy a letöltött tartalmak melyik mappába kerüljenek
  • letöltési és feltöltési sebesség: pontosan megadható, hogy mekkora sávszélességet foglaljon el maximálisan a kliens
  • kapcsolódások száma torrentenként: beállíthatod, hogy egy adott torrent esetében hány fel- és letöltési kapcsolat létesület (az ajánlott kapcsolatszám valahol 60 és 100 között van)
  • összes kapcsolat száma: a létesíthető kapcsolatok maximális száma összességükben is meghatározható (a nagyon nagy számú kapcsolat lassíthatja az internetkapcsolatot, így a 300-nál nagyobb kapcsolatszám megadása nem ajánlott)
  • az aktív torrentek és az aktív letöltések maximális száma külön-külön beállítható: az aktív torrentek a le- és feltöltésekre egyaránt vonatkoznak; itt sem érdemes túl sok töltést futni hagyni egyszerre a túlterheltség elkerülése végett
  • párhuzamos letöltések esetében való priorizálás: mivel a uTorrent több torrent egyidőben való letöltését is lehetővé teszi, elsőbbségi sorrendet állíthatunk fel az egy torrentet belül letöltendő fájlok, illetve a több különböző letöltendő torrent között

Soha ne torrentezz VPN nélkül! Kattints ide, és fizess elő az Atlas VPN-re kevesebb, mint havi 500 forintért!

uTorrent – Gyakori kérdések

Honnan tölthető le a magyar uTorrent?

A utorrent letölthető itt. Létezik belőle magyar változat, de a már angolul letöltött torrent klienshez is elérhető magyarítás.

Miért nem működik a letöltés a uTorrenten?

Mivel a torrent kliensek nem egy központi szerverről, hanem más, velük egyenrangú felhasználóktól szerzik meg a tartalmakat, egy adott tartalom letöltésének sebessége a feltöltők számától függ. Ha csak néhány felhasználó seedel (tölt fel) éppen, vagy talán egy sem, akkor a letöltés vagy csak nagyon lassan halad, vagy egyáltalán nem fog működni. Ebben az esetben érdemes egy másik torrenetet keresni a letöltéshez.

Mit jelent a „csatlakozás a peerekhez”?

A peer egy másik gép torrent kliensét jelenti, amelyen a keresett tartalom legalább egy része már megtalálható. Amennyiben a torrent nem tud csatlakozni a peerekhez, vagyis nem talál éppen aktuális feltöltőt, a letöltés nem tud elindulni. Ebben az esetben érdemes egy másik torrenetet keresni a letöltéshez.

Kaphat-e vírust a számítógép a uTorrent miatt?

A uTorrent önmagában természetesen nem hordoz vírusokat, ezek csak a letöltött fájlokkal együtt kerülhetnek a számítógépedre. Ennek elkerülése érdekében érdemes minőségi torrent oldalakon böngészni az egyszerű Google keresés helyett, illetve vírusirtót telepíteni a számítógépre.

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük