qBittorrent logo
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

qBittorrent

Az egyre népszerűbb streaming platformok ellenére a torrentezés még mindig az internetezők egyik kedvenc és jól bevált módjának számít az online tartalmak elérése terén. A különböző torrent oldalakon filmeket, zenei albumokat, játékokat és könyveket is nagyszámban megtalálhatunk, mindössze egy torrent kliensre (torrentletöltő programra) van szükségünk a letöltéshez. Figyelem, ez a cikk csak tájékoztató jellegű, és nem buzdít az illegális letöltésre, vagy a szerzői jogok megsértésére!

Soha ne torrentezz VPN nélkül! Kattints ide, és fizess elő az Atlas VPN-re kevesebb, mint havi 500 forintért!

Ezek közül is számos különböző típus és verzió kering a világhálón, az utóbbi években azonban a qBittorrent nevezetű torrent kliens vált az egyik legnépszerűbbé a torrentezők körében.

A qBittorrent egy ingyenes, libtorrent-en alapuló bittorrent kliens, amely külalakjában és felhasználásában is a hasonló tulajdonságokkal rendelkező uTorrenthez áll közel. A uTorrenttel ellentétben azonban a qBittorent egy nyílt forráskódú (open source) torrent kliens, amely lényegében éppen a uTorrentre kíván egy multiplatformos alternatívát nyújtani: egy olyan streaming funkciót tesz elérhetővé a felhasználók számára, amely által a még letöltés alatt álló videó fájlok is lejátszhatóak.

A qBittorrent a Windows-on, Mac-en és Linux-on kívül BSD és OS/2 operációs rendszerekre is elérhető.

qBittorrent vagy uTorrent

Az utóbbi néhány évben a felhasználók egyre több kifogásolnivalót találtak a uTorrentben: egyre gyakoribbak lettek rajta a hirdetések (amelyek igen gyakran kamu hirdetések), sőt, egyes verziókkal együtt a torrent programszemetet is telepített a felhasználók számítógépeire, amelytől nem is volt olyan egyszerű megszabadulni.

Mivel a qBittorrent program célja mindvégig egy ingyenes alternatíva biztosítása volt, így a szeméttel teli uTorrenttel szemben nemcsak egy átlátható, könnyen használható és gyors felületet biztosít, hanem a kezelése sem okoz különösebb problémákat a hasonlóságok miatt, a korábbi uTorrent felhasználók közül idővel egyre többen kezdtek átváltani a qBittorrent használatára. Aki (egy ideig) még nem váltott át, az minden bizonnyal egy korábbi verziónál maradt, aki azonban kipróbálta a qBittorentet, annak biztosan nem okozott csalódást.

A qBittorrent letöltés

A qBittorrent letöltése után egy jól használható alkalmazással még a tartalmak ellenőrzését sem kell újból manuálisan elvégezni, csupán néhány egyszerű kattintással hagyni az applikációt, hogy elvégezze a dolgát.

a qBittorrent névjegye

Ehhez először töltsük le a qBittorent legújabb verzióját itt, telepítsük a programot a számítógépre, majd egyszer nyissuk meg és zárjuk be. Ha a uTorrent még a háttérben futna, állítsuk le előbb az aktuális torrenteket, majd a teljes programot is.

Ezt követően töltsük le a https://github.com/rumanzo/bt2qbt/releases címen megtalálható, operációs rendszerünknek megfelelő segédprogramot, amely elvégzi majd helyettünk az ellenőrzéseket. Amint a letöltés befejeződött, indítsuk el és hagynuk futni a programot a folyamat befejeztéig.

Ha mindezek megvannak, nyugodtan törölhetjük is a uTorrentet.

Soha ne torrentezz VPN nélkül! Kattints ide, és fizess elő az Atlas VPN-re kevesebb, mint havi 500 forintért!

Gyakori kérdések

Miért nem seedel a qBittorrent?

Ahogy az összes többi torrent kliens, a qBittorrent is kölcsönös fel- és letöltések alapján működik. Amennyiben nincsenek pillanatnyi letöltők, nem történik adatmozgás. Ilyenkor a feltöltési sebesség 0,0 kB, mivel gyakorlatilag nincs akinek feltölteni a tartalmat. Amint egy másik felhasználó elkezdi majd az adott fájl letöltését, elindul a seedelés.

Miért nem indul el a letöltés?

Mivel a torrent klienesek más felhasználók feltöltéseiből kapják meg az adatokat, előfordulhat, hogy éppen senki sem seedeli (tölti fel) az adott fájlt, így a letöltésed nem tud elindulni, mivel nincs aki biztosítsa. Ilyenkor érdemes egy másik torrent fájl letöltésével próbálkozni.

Miért teszi sorba állásra a letöltéseket a qBittorrent?

A torrent kliensek beállításainál meghatározható, hogy egyszerre hány aktív torrentet engedélyezünk. Ha túl alacsonyra van állítva a maximális szám, nem fognak új le- és felöltések elindulni. Ebben az esetben érdemes ezt a számot megemelni, és a lassú torrenteket számítás kívül hagyni (a beállításoknál mindkettő elérhető).

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük