fáradtság
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

A fáradtság 5 lehetséges oka

Annak ellenére, hogy órákat aludtál, gyengének és kimerültnek érzed magad? Természetesen hiánytünetek vagy betegségek is okozhatják a fáradtságot. De nagyon gyakran teljesen más okai vannak annak, hogy miért vagy állandóan fáradt.

1. Zavart az alvásritmusod

Gyakran csak az alvás hosszát értékeljük. Körülbelül hét-kilenc órának kell lennie. És ez jó dolog, mert ha hosszú ideig nem alszol eleget, akkor hízni fogsz.

Azonban gyakran elfelejtjük, hogy az alvási szokások is fontos szerepet játszanak. Ez azt jelenti, hogy ha mindig más-más időpontban fekszel le (pl. műszakban dolgozol), az (akárcsak a túl kevés alvás) negatív hatással lehet az egészségére.

2. Módszertelenül eszel

Van néha olyan napod, amikor annyira elfoglalt vagy, hogy szinte elfelejtesz enni? Ha túl keveset eszik, gyengének és fáradtnak érzi magát.

De ugyanez vonatkozik arra is, ha túl sokat eszünk, egészségtelenül vagy „rosszul” eszünk. Például, ha túl sok egyszerű szénhidrátot eszünk (például fehér kenyér, üdítők, édességek), az energiába kerülhet.

Miért?

Ezek az ételek „üres” kalóriákkal látják el a szervezetet. A vércukorszint rövid időre gyorsan emelkedik, mert a hasnyálmirigy teljes sebességgel dolgozik és inzulint bocsát ki. Ekkor azonban ismét gyorsan csökken a vércukorszint és ez lomhává tesz. A zsíros ételek is sokat követelnek a szervezettől. Ezért próbáljon meg minél kiegyensúlyozottabb étrendet étkezni.

Az állandó fáradtság másik oka: túl sok kávét iszol.

A koffein kezdetben elősegíti az adrenalintermelést. Az adrenalinszint azonban itt is gyorsan csökken. Utána fáradtabbnak érezheti magát, mint a jól megérdemelt csésze kávé előtt.

3. Túl keveset iszol

Fejfájás vagy fáradtság – ez csak kettő az elégtelen folyadékfogyasztás következményei közül. (És nem édes üdítőkről vagy kávéról beszélünk, hanem vízről és cukrozatlan teáról.) Tudtad, hogy szervezetünk több mint 50%-ban vízből áll? Ha túl keveset iszunk, leáll az anyagcsere. A test „alacsony lángon” van. Így nem csoda, ha úgy érezzük, hogy vereséget szenvedtünk.

4. Túl keveset mozogsz

Ha több energiát akarunk, magunknak kell megtermelnünk. A mozgás felpörgeti a keringést, serkenti az anyagcserét és a vérkeringést. Másrészt, ha túl keveset mozog, lomhává válik, és gyakran fáradtnak és kedvetlennek érzi magát. A stressz enyhítésének kiváló módja a testmozgás. Sokan nem veszik észre, hogy például a rendszeres futás jót tesz a mentális egészségüknek. Tudsz minden nap 30 percet aktívnak lenni? Még akkor is, ha csak két 15 perces edzésről van szó, energikusabbnak, kipihentebbnek fogja érezni magát, és valószínűleg éjszaka is jobban alszik!

5. Feszült vagy

Egy e-mail ide, egy hívás oda, és egy villogó lámpa a telefonon… szinte bármikor elérhetőek vagyunk. És ez rendkívül megterhelő! Az ember soha nem volt kitéve annyi ingernek, mint manapság. Ez elfáraszthatja szervezetünket.

A limbikus rendszer feladata az autonóm idegrendszer működésének ellenőrzése, ideértve az impulzust, a vérnyomást, a légzést és az izgalmat.

Agyunknak folyamatosan döntenie kell, mely benyomások fontosak, és melyeket érdemes figyelmen kívül hagyni. Szükséges mechanizmus ahhoz, hogy ne vesszenek el a nagy információáradatban. Minél több ingert kell feldolgoznia az agynak, annál nehezebben dolgozik.

Tehát nem árt egy kicsit korlátozni a médiafogyasztást alacsony energiafogyasztás idején. Így segíthet a rögzített „e-mail időpontok” ütemezésében vagy a telefon félretételében munka után.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük