A Mindennapok kategória cikkei

A puzzle varázsa kortalan!

A kirakós kínálta élmény, ahogy a szemünk előtt bontakozhat ki egy új világ, felülmúlhatatlan. Nem csoda, hogy már a kicsik is imádják, a néhány darabos variációkat, amikből kis gondolkodás után történeteket teremthetnek. Ahogy telik-múlik az idő ez a vonzalom úgy erősödhet, s még jó, hogy a felnőttek is bőven találhatnak kihívást a mozaikok összeállításában.

Mitől válik extrán népszerűvé egy puzzle?

A méltán közkedvelt Ravensburger puzzle kiváló példa arra, hogy a rajongás a csúcsig fokozható. A gyermekeknek szánt tematikájú játékok látványosak, izgalmasak, érdekesek, ugyanakkor nem állítják a lurkókat megoldhatatlan feladat elé. És talán ez a siker egyik kulcsa. A megfelelő erőviszonyok eltalálása. Ugyanis, ha a gyerkőcök úgy érzik, hogy a kisujjukból kirázzák az egészet, akkor hamar unalomba fordulhat a játék. Ellenben, ha a kihívás megléphetetlennek tűnik, ha túlságosan nehéz, és terhes a játék, akkor végül mindez érdektelenségbe fulladhat. Na, de ha megvan az a bizonyos arany középút, ahol azért nem könnyű járni, ám kitartással mégis biztos az előre haladás, akkor minden rendben. Akkor a vidámság, a jókedv, az arcocskákat pirosra festő lelkesedés garantálható.

A gyártó úgy alkotta meg a termékeit, hogy ez a fajta kiegyensúlyozottság megtapasztalható bennük. Ráadásul az a látványvilág, ami fokról fokra, apránként, mondhatni darabonként bontja ki magát a szemlélődő gyerekek tekintete előtt, egyszerűen leírhatatlan. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a lebilincselő részletek adják a motivációt a folytatáshoz és a kirakáshoz. Aminek a végén megszülethet az a csoda fantáziavilág, ami már részletenként érlelődött a gyerekek képzeletében.

És mi a helyzet a lelkes felnőttekkel?

Az oly sokak által keresett puzzle 1000 db-os kivitelben még a legnagyobb elszántsággal rendelkező felnőtteknek is ideális választás, hiszen az izgalom, egyúttal az inspiráltság borítékolható. A kirakható témáknak se szeri, se száma. Aki akarja épületeket, autókat láthat viszont a kezei nyomán. De teret-helyet kaphatnak az állatos verziók is. Sőt! Aki kedveli a borzongató képeket könnyen vérfagyasztó variánsokra is akadhat.

Vagyis akit egyszer magával ragadott a puzzle szenvedélye, aki átélte mit jelent apró darabokból létrehozni valami nagyon egyedit és egészet, annak semmilyen korban nem kell nélkülöznie a játék biztosította előnyöket. A felszabadultságot, és az örömteli alkotás varázsát.

A fotó forrása:

Andy Gin / Shutterstock.com

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük