táplálkozás
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

A rendszeres táplálkozás ideje

Az egészséges táplálkozás nem csak egészséges termékek, amelyek minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal ellátják a szervezetet. Mint kiderült, az is nagyon fontos, hogy a nap melyik szakában fogyasztják el az ételeket, és milyen időközönként követik egymást.

Miért érdemes rendszeresen táplálkozni?

Annak érdekében, hogy a szervezet megfelelő energiát biztosítson a megfelelő működéshez, naponta 4-5 étkezés ajánlott (általában gyakrabban és kevesebbet). A köztük lévő időtartamnak körülbelül 3 órának kell lennie.

Ez az étkezési mód folyamatos energia-, vitamin- és ásványianyag-ellátást biztosít a test számára, feltéve, hogy ezek egészséges étkezések. A rendszeres, megfelelő méretű étkezéseknek köszönhetően az energiát rendszeresen használják, és nem raktározódnak zsírszövet formájában, mint az éhségkor.

Az ilyen táplálkozás pozitív hatással van a memóriára és a koncentrációra is. Agyunk szénhidrátokból meríti az energiát, és az étkezések közötti hosszú szünetek, és túl kevés napközben vagy böjt alatt csökkentik hatékonyságát. Ezenkívül a rendszeres étkezés megakadályozza a nassolást, az éhséget és az éjszakai túlevést.

Étkezések elosztása

Az ételadag 4-5 étkezésre osztása lehetővé teszi mindegyikük fűtőértékének manipulálását. Ez lehetővé teszi az étkezés beállítását a napi fizikai vagy szellemi tevékenység idejétől függően.

Reggeli 6.00-10.00 (ébredés után egy óráig)

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nem szabad kihagyni vagy késleltetni, mivel negatív hatással van a test működésére. Az éjszaka után az anyagcsere lelassul, a reggeli célja annak stimulálása. A reggeli kihagyása és elhalasztása miatt a test energiatakarékos módba lép, az anyagcsere még jobban lelassul, ami elősegíti a zsírszövet felhalmozódását.

2. reggeli 11.00-12.00

A második reggelit azoknak ajánljuk, akiknek a reggeli és a vacsora közötti szünet körülbelül 5-6 óra. Az étkezések közötti túl hosszú szünet a figyelem koncentrációjának csökkenését, nehézséget, fáradtságot és gyengeséget okoz. Lehet friss vagy szárított gyümölcs, zöldség könnyű mártással, marék dió vagy mandula.

Ebéd 13.00-15.00

Ezekben az órákban az emésztőrendszer a legaktívabb és a leghatékonyabban működik, a legtöbb vitamint és ásványi anyagot elhozza az ételtől. Az ebédnek tartalmaznia kell komplex szénhidrátokat, hogy a nap végéig fenntartsa a megfelelő energiaszintet, fehérjéket és zöldségeket. A vacsora túl késői elfogyasztása (gyakran túl nagy adag) álmosságot eredményez, és úgy érzi, mintha valami édes étel formájában falatozna.

Délutáni tea 16.00-18.00

A második reggelihez hasonlóan könnyűnek és nem nagy adagnak kell lennie, például gyümölcs- és zöldség koktél.

Vacsora 19.00 – 21.00 (2-3 órával lefekvés előtt)

A vacsorának könnyen emészthetőnek kell lennie, mivel az anyagcsere este lelassul. Ha az utolsó étkezés nehéz és túl sok, előfordulhat, hogy nem emészthető meg teljesen.

Könnyű vacsora lesz például sült hal zöldségekkel vagy zöldségsaláta feta sajttal, egy marék teljes kiőrlésű tészta könnyű joghurt alapú mártással.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük