eper
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Mit jelentenek az egészséges ételek?

Sokan próbálnak odafigyelni étkezésükre, hogy az minél változatosabb és egészséges legyen, ám annyi mindenre oda kell figyelni, hogy sokan hamar feladják. Az egészséges táplálkozás nulladik szabálya, habár ez nem annyira étkezés, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A megfelelő folyadék utánpótlásnak számos kellemetlen következménye lehet, melyeket érdemes elkerülni. A folyadék pótlás formája mindegy, így hát az is megoldás, ha sok levest és folyadék dús gyümölcsöt eszünk.

Élethelyzetünktől függően más és más összetételű ételre van szüksége szervezetünknek. Ezzel a dietetika tudománya foglalkozik. A megfelelő folyadék utánpótláson kívül azonban vannak alapelvek, amik mindenki számára fontosak, minden élethelyzetben. Próbáljuk csökkenteni az édességek, a kenyér, a krumpli és a tésztafélék fogyasztását és próbáljuk a szénhidrát bevitelt gyümölcsök fogyasztásával fedezni.

Törekedjünk a rendszeres és mértékletes étkezésre

Törekedjünk a rendszeres és mértékletes étkezésre és próbáljunk a lefekvést megelőző két órában nem enni. Próbáljuk mellőzni a nassolásokat és természetesen minimálisra csökkenteni az egészségtelen ételek fogyasztását. Most, hogy nagy vonalakban tisztáztuk, hogy hogyan és mit ne együnk, tekintsük meg azt, hogy mit ehetünk. A legegyszerűbb szabály szerint mindent, ám csak megfelelő mértékkel. Nyugodtan fogyaszthatunk csokoládét, sőt a napi egy kocka étcsoki kifejezetten egészséges, de kerüljük a mértéktelenséget.

Egy népszerű gondolat szerint, próbáljunk úgy étkezni, hogy minél több szín legyen a tányérunkon. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, például: almát, paradicsomot, paprikát, citrusféléket, ananászt, kivit, banánt, amit csak szeretünk. Húsok közül szinte bármi megengedett: csirke, pulyka, marha, hal. Ezeket változatosan fűszerezve bármilyen formában elkészíthetjük. Próbáljunk legalább heti egy-két alkalommal halat fogyasztani, a csirkének és pulykának inkább a mell részét és a vörös húsból pedig soványat részesítsük előnyben.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek kifejezetten egészségesnek számítanak a bennük rejlő kalcium miatt, így ezeket is fogyaszthatjuk nyugodtan. A pékáruk esetében lehetőségeinkhez mérten a teljes kiőrlésű és barna kenyereket keressük.

Zöldségek közül a legajánlatosabbak a hüvelyes zöldségek, azaz a csicseriborsó, zöldborsó, zöldbab, vörösbab. A bennük rejlő vas, cink és kalcium kiemelkedően magas. Ha ezeket az alapanyagokat rendszeresen fogyasztjuk és az ajánlott étkezési módokat betartjuk, testünk garantáltan meghálálja majd a törődést.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük