diák
A Mindennapok kategória cikkei

Hogyan birkózz meg a költségvetéseddel, ha diák vagy?

Szinte minden fiatal arról álmodik, hogy egyedül fog élni, távol a szülei gondozásától és ellenőrzésétől. A diákévek nemcsak ennek az álomnak a megvalósítását kínálják, hanem sok más szórakoztató és felejthetetlen pillanatot is – új barátok megismerése, személyiség építése az értelmiség körében, szórakoztató tevékenységek és legfőképpen az önállóság. Szinte minden diák hátránya azonban általában az elegendő forrás hiánya.

Nem minden szülő képes gondoskodni gyermeke diákéveiről, hogy megkapja mindazt, ami korábban volt. A diákok általában sok nélkülözés és korlátozott anyagi lehetőségek között élnek. Ez különösen igaz azokra, akik több száz kilométerre vannak szüleiktől. Talán a legnagyobb havi kiadás a szállás. Ezenkívül azonban meg kell fizetni az ételt, a képzést, a fogyóeszközöket és a szállítási költségeket.

Diákként váljon személyi könyvelővé

Nem kell elvégeznie a könyvelést és az ellenőrzést ahhoz, hogy havonta alapszintű pénzügyi elszámolást tartson. A pénzügyek ismerete az első és legfontosabb tényező a jólét javítására irányuló erőfeszítéseiben. Tudnia kell, hogy minden bevételének meg kell haladnia a költségeit. Ellenkező esetben túl messzire juthat egy kicsit több pénzre vonatkozó kéréseivel, és a szülei még mindig nem kimeríthetetlen források.

Ennek a feladatnak az a célja, hogy csökkentse költségeit, és ha lehetséges, növelje jövedelmét. Még ha ez utóbbi nem is lehetséges ebben az időszakban, hamarosan látni fogja ennek a tevékenységnek az előnyeit. Egyszerűen fogalmazva, minden hónap végén pozitív egyenleggel kell rendelkeznie, azaz. marad némi pénzed. Ha tisztában van a havi kiadásokkal, akkor tudja, mitől szabadulhat meg, és mit nem. Így ügyesen megtanulja elosztani készpénzét, és ez jó alap lesz a további életéhez.

Szállás vagy hallgatói kollégium, amíg diák vagy?

A diákok olyan kollégiumot vehetnek igénybe, amelynek bérleti díja nagyon kicsi. Azonban nem minden diák élhet ezzel a lehetőséggel. Általában sikerrel jár a tanulás, bizonyítva a szülők és a kollégiumi kérelmező jövedelmét, hogy nem az adott városból származik. Általánosságban elmondható, hogy nemcsak az anyagi előnyök miatt érdemes növelni a sikereit, hanem a tanulmányai végén szerzett végzettsége miatt is.

A kollégium két vagy három diák számára kínál szobákat, akik nem élnek luxusban. Néha előfordulhat, hogy fülhallgatóval (biztonsági fülhallgatóval) kell tanulni a zaj miatt, de az ottani életnek is vannak pozitív oldalai. Több toleranciát és türelmet nevelsz magadban a tőled eltérő személyekkel szemben. Többre fogod értékelni mások személyes terét. Sok barátot és boldog pillanatot szerezhet. Nehéz tanulási esetekben segítséget kérhet kollégáitól. Az ebédlő olcsó ételeket kínál , a fűtés és a víz pedig nagyon alacsony áron. De az internetek körbe nézve könnyen találhatók egészséges ételek is, melyeket nem nehéz elkészíteni.

Privát szállás bérlése is jó megoldás lehet. A havi bérleti díj mellett vegye figyelembe az iskolába történő szállítás költségeit és a város fontos területeit. A külsőbb kerületekben vagy városrészekben a szállás árak megfizethetőbbek. Ha többen gyűlnek össze, bérelhet lakást, és feloszthatja a bérleti díjat. Egy másik olcsóbb lehetőség a szoba bérbeadása a bérbeadókkal. Ennek vannak hátrányai, de ha ketten vagytok egy szobában, a bérleti díj továbbra is alacsonyabb lesz.

Van alternatíva a tankönyvekhez és segédeszközökhöz?

Természetesen számodra, mint diák, van ilyen alternatíva, és ez az egyetemi vagy városi könyvtár. Iratkozzon fel a könyvtárba, és használja a programjában szereplő összes művet, és miért ne valami extra dolgot. Használjon használt tankönyveket, kivéve, ha úgy gondolja, hogy fegyelemre lesz szüksége az üzleti életben. A tankönyvek nagyobb tanfolyamokon is megtalálhatók, ha lehetősége van felsőoktatási kollégákkal találkozni. Használt tankönyvek is kaphatók az online könyvesboltokban. Egy kis kutatással ráadásul internetes munka is található, a Fiverr például egy nagyon jó weboldal erre a célra.

Szállítási költségek

Ez a költségvetési tétel minimalizálható, ha kerékpárt vagy gyaloglást használ. Ez a szállás és az egyetem közötti távolságtól is függ. Néhány városban már vannak kényelmes kerékpárutak, amelyek nagyszerű és biztonságos kerékpáros élményt nyújtanak. Nehezebb a téli hónapokban, amikor a hőmérséklet alacsony, és megfagyhat. De legalább a diákok számára vannak kedvezménykártyák a tömegközlekedéshez, ezért használja ki.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük