üvegfóliával ellátott okostelefonok
Tech & IT

Így kell lecserélni a tönkre ment üvegfóliát

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy egy kis figyelmetlenségből mekkora baj származhat. Ha nem teszünk telefonunkra a képernyő védelme érdekében üvegfóliát, könnyen megtörténhet, amire számíthattunk volna, de azt hittük, el tudjuk kerülni – sérülés éri a kijelzőt.

Sajnos az is megtörténhet, hogy bár van egy Huawei üvegfólia készülékünkön, olyan erős behatás éri a telefont, hogy az megreped. Öröm az ürömben, hogy ebben az esetben a képernyő nem sérül.

Ellenben ott állunk egy ép telefonnal, és egy sérült üvegfóliával a kezünkben, amit gyorsan le kéne venni. Lássuk, mi a teendő ebben az esetben.

Az üvegfólia eltávolítása

A sima, hagyományos, mezei fóliánál sokkal hatékonyabb védelmet biztosít az üvegfólia. Ha erőteljes behatás éri a telefonunkat, és annak képernyőjét üvegfólia védi, akkor maga az üvegfólia lesz az, ami eltörik.

Sokan ezen meglepődnek, és azt gondolják, hogy lám-lám, semmi értelme nem volt ennek a feltevésére, mert összetört. Holott ennek pont ez a lényege. Az üveg egyik tulajdonsága, hogy eltörik.

Ezt teszi egy Huawei üvegfólia is telefonunk kijelzőjén, ha leejtettük a készüléket. Eltörik. Ez pont annak a jele, hogy tökéletesen teljesítette feladatát, megvédte a kijelzőt. Nem a kijelzőt kell majd ezek után súlyos tízezrekért kicseréltetni, hanem az üvegfóliát.

Egyszerű a képlet, sérült fólia le, majd új fólia fel.

A régi üvegfóliát úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani, hogy egy hajszárítóval langyos-meleg levegő nyomatunk a készülékünkre pár másodpercig. Természetesen nem túl közelről, nem turbó fokozatban, és nem percekig. Erre a műveletre bőven elég 15-20 másodpercet szánni. Nagyjából olyan távolságról fújjuk a levegőt, mintha a hajunkat szárítanánk, azaz kb. 35-40 cm-ről. Erre azért van szükség, hogy egy kicsit fellazuljon az üvegfólia alatti ragasztó.

A következő lépéshez valamilyen plasztik kártyára van szükség. Igen, pont olyanra, mint amivel a filmekben nyitják ki az ajtót. Tehát lehetőleg ne a bankkártyánkat használjuk, mert az esetleg könnyen megsérül. Mivel szinte ma már mindenütt osztogatják ezeket a pontgyűjtésre szolgáló „hűség” kártyákat, biztos lapul egy olyan a pénztárcánkban, ami már vagy lejárt, vagy megszűnt annak kibocsátója. Az tökéletes lesz erre a célra.

Valamelyik saroknál vagy a szélénél óvatosan próbáljuk meg megkezdeni az üvegfólia eltávolítását, majd szintén gyengéden, finoman toljuk tovább. Oldalirányba haladjunk. Ha ügyesek, körültekintőek vagyunk, a kijelző nem fog sérülni. Lágy, finom mozdulatokkal dolgozzunk, erőltetni nem szabad. Lassan, fokozatosan haladjunk.

Ha kellően fellazítottuk, utána már könnyen eltávolíthatjuk a Samsung fólia maradványait készülékünkről. Megfontoltan haladjunk előre, hogy lehetőleg a kis szilánkok se potyogjanak ki.

Mindenképp egy asztalon végezzük a műveletet, amire előzőleg egy újságpapírt tettünk. Segítségével az esetleg leeső szilánkokat is ki tudjuk dobni.

Ha nagyon félünk a szilánkok lepotyogásától, akkor a fólia végső eltávolítása előtt ragaszthatunk rá egy darab erős szigetelőszalagot, ez majd összefogja a sérült részeket, nem fognak lepotyogni az apróbb szilánkok.

Most pedig nézzük meg, hogy miként tehetjük fel az újat, hogy készülékünk egy pillanatig se maradjon védelem nélkül. A képernyő épségének megóvása fontosságáról, szükségességéről az üvegfóliákkal foglalkozó sorozatunk korábbi cikkeiben már írtunk.

Üvegfólia felhelyezése a telefonra

Lehetőleg edzett üvegből készült üvegfóliát vásároljunk, mert ezek 6-9 H keménységűek. Ügyeljünk rá, hogy mindenképp típusazonos Samsung fólia kerüljön fel telefonunkra, mert így biztosítható, hogy a megfelelő legyen a méret, valamint jó legyen annak kialakítása.

A csomagban megtaláljuk magát az üvegfóliát, amit a gyártók a maximális védelem érdekében külön becsomagolva, kis tasakba tesznek.

Maga a fólia vékony, rugalmas, átengedi a fényt. A kijelző képét nem fogja negatívan érinteni, nem változik meg annak színe, felbontása.

Mielőtt feltennénk a fóliát, a képernyőt alaposan meg kell tisztítani, hogy ne maradjon rajta szennyeződés, ujjlenyomat. Ehhez találunk a csomagban nedves és száraz törlőkendőt. Először az alkoholossal törölgessük át alaposan, majd a szárazzal.

A következő lépésben távolítsuk el az üveglapról a védőfóliát, majd helyezzük az üvegfóliát minél pontosabban telefonunk kijelzőjére. Ha ezzel megvagyunk, egy ujjunkkal nyomjuk meg a közepét, ezzel segítve, hogy buborékmentesen tapadjon.

A széleinél egy kicsit még simítsuk végig, és máris készen vagyunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük