A Mindennapok kategória cikkei

Kerti világítás tervezés: mikre figyeljünk?

Bár kevés hangulatosabb fényforrás létezik a kerti sütögetés tüzének látványánál, sajnos önmagában kevésnek bizonyul a megfelelő megvilágításhoz. Szerencsére napjainkban számtalan modern és gyönyörű kerti lámpával találkozhatunk, amelyekkel sötétedés után is folytatódhat a kellemes időtöltés. Lássuk, mikre figyeljünk otthonunk kerti világításának megtervezésekor!

Milyen szempontok alapján válasszunk fényforrásokat?

Legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy pontosan milyen típusú megvilágítást szeretnénk kialakítani. Ennek alapján megkülönböztethetünk funkcionális és hangulatfényeket. Előbbi típusokba sorolhatók azok a lámpatestek, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy jól lássunk éjszaka is, pl. a kocsifelhajtó fényei, a bejárati ajtó környéki lámpák vagy a kerti ösvény mellett elhelyezett világítások. A hangulatfények között említhető a többi olyan kültéri lámpatest, amely pusztán dekorációs célt szolgál.

Amikre feltétlenül figyeljünk a kerti világítás kialakításánál:

  • A biztonságos közlekedés érdekében gondoskodjunk a lépcsők, utak, járdák, ösvények megfelelő megvilágításáról
  • Helyezzünk el fényforrást a sütő-főzőhelynél és a kinti étkezőasztalnál is
  • Hangulatfokozáshoz remek ötlet megvilágítani a növényeket, kerti tavat vagy csobogókat

Nem szabad figyelmen kívül hagyni kültéri fényforrás vásárlása során a készülék védettségi szintjét, vagy más néven IP jelölését sem. A kinti lámpatesteknek ugyanis ellen kell állniuk az időjárás viszontagságainak, és megfelelő szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel kell rendelkezniük. Kerti világításokhoz ajánlott legalább IP 44-es típusú fényforrásokat beszerezni, hogy sokáig szolgáljanak bennünket. Tipp: az ANRO webáruház kínálata számtalan kültéri használatra is alkalmas LED-es világítást tartalmaz, amelyek egyszerre időtállóak és alacsony fogyasztásúak.

Inspirációk kerti világításhoz

Leszúrható lámpatestek

A leszúrható fényforrások iránt egyre nagyobb a kereslet, ami nem csoda, miután egy mozdulattal rögzíteni lehet őket a talajba. Leginkább a növényzet megvilágítására szokták használni, de persze nyugodtan használhatjuk egyéb tárgyak vagy térrészek kiemelésére is.

Süllyesztett kerti világítás

A talajlámpák jellegzetessége, hogy maga a lámpa teste a földbe vagy burkolatba van süllyesztve, egyedül a készülék előlapja és az általa kibocsátott fény látható. Napjainkban számos verzió áll rendelkezésünkre – amire feltétlenül ügyeljünk, hogy mindenképp teherbíró kialakítást válasszunk, miután valószínűleg a lámpán gyalogos közlekedés is lesz.

Oszlopos lámpák

Az oszlopos lámpák nagy előnye, hogy elemelkednek a földtől, így a környezetet is képesek megfelelően megvilágítani. Legtöbbször tartozik hozzájuk valamilyen (általában opál) búra is, így nem vakítanak el, ha véletlenül belenéznénk a lámpafénybe. Ráadásul az oszlopos lámpák jellemzően nem irányított fényt bocsátanak ki, hanem minden irányba szétszórják azt.

Kiegészítő hangulatfények

A kiegészítő hangulatfények kiválasztása leginkább egyéni ízlés dolga: választhatunk kerti lampionokat, kültéri LED szalagokat vagy fényfüzéreket, függő szolár lámpákat vagy akár fáklyákat is. Kiegészítő fényforrásokban azonban csakis azután érdemes elgondolkozni, ha már sikerült megfelelő világítást kialakítanunk a kert vagy udvar legforgalmasabb részein.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük