Mindennapok

Ózongenerátor – kényelmes megoldás a tisztább levegőért

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

A környezetünkben lévő és belélegzett levegő tisztasága élettani szempontból is kiemelten fontos. A vírusokkal, kórokozókkal vagy épp allergénekkel terhelt légkör könnyen okozhat problémákat. A levegő tisztítása és fertőtlenítése a megfelelő eszközökkel azonban kifejezetten egyszerű.

A téli-tavaszi időszakban kifejezetten gyakran fordulnak elő különféle vírusos megbetegedések, influenza stb. A járványokat pedig az utóbbi éveknek köszönhetően senkinek nem kell bemutatni, jobb inkább elkerülni a lehetőségét is. A prevenció az egészségünk szempontjából is kifejezetten fontos, a megbetegedések megelőzésére pedig mindenki számos praktikával rendelkezik. A környezetünkben lévő tiszta levegő pedig talán mindennél fontosabb, mely egy ózongenerátor segítségével állítható elő a legegyszerűbben.

A levegő tisztítása az otthonunkban is fontos lehet, de kiemelt figyelmet érdemes rá fordítani pl. egy irodában, üzletben és olyan helyeken, ahol nagy átlagban naponta sok ember fordul meg. A bacilusok és kórokozók probléma nélkül képesek szinte bármin megkapaszkodni, a levegőben terjedve pedig sokakat fertőzhetnek meg rövid időn belül. Az ózongenerátor lényegében egy gombnyomásra képes megakadályozni, hogy ágynak essünk.

A jótékony ózon

Az ózont legtöbben légköri gázként ismerik, mely segít megszűrni a káros napsugarakat. A földünket védő ózonréteg tehát egy erősen köztudatban lévő dolog. Azt már talán kevesen tudják, hogy ez a három oxigénatomból felépülő molekula a levegő tisztaságát és minőségét is képes javítani. Az ózongenerátor pedig az az eszköz, mely képes előállítani ezt a közeget, ezzel együtt pedig kitakarítani a helyiségek, szobák levegőjét.

Az ózongenerátor lényegében három fő komponensből épül fel. Az egyik a ventilátor, mely a környezeti levegő beszívásáért felel. A másik két fontos összetevő az ózonlap, illetve a nagyfeszültségű tápegység. Az ózonlapra továbbított levegő az elektromos feszültségnek köszönhetően elektrokémiai reakcióba lép az oxigénmolekulákkal, melyek így ózonná alakulnak. Az ózon ezután a kórokozókat kezdi el támadni, lebontva szerkezetüket. Az ózongenerátor tehát ily módon képes tisztán tartani a levegőt.

Óvatos eljárás

Bár az ózongenerátor hasznos eszköz, ha a légtér tisztításáról és fertőtlenítéséről van szó, nem árt óvatosan bánni használatával. Bár kisebb mennyiségben az ózon nem mérgező, belégzése mégsem ajánlott. Így a tisztítás során mindenkinek ajánlott távol maradni a helyiségtől és annak befejezte után is várni valamennyi időt, még szó szerint és átvitt értelemben is tiszta lesz a levegő. Emellett az sem mindegy, hogy pontosan mely készüléket választjuk.

A megfelelő ózongenerátor kiválasztását elsősorban a tisztítani kívánt légtér nagysága határozza meg, melyet a legegyszerűbben a szoba alapterületéből lehet kiszámolni. Ennek meghatározása kifejezetten fontos. Egyrészt mert egy túlságosan csekély teljesítményű ózongenerátor nem képes megfelelő eredményt produkálni, egy feleslegesen nagy teljesítményű eszköz pedig fölösleges plusz kiadást jelent. Egyvalami azonban mindenképpen garantált: a tiszta levegő.

Figyelem! Ez a cikk nem számít egészségügyi vagy orvosi tanácsnak, csupán a szórakoztatást szolgálja!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük