autózás télen
Mindennapok

Hogyan készítsük fel az autónkat a télre?

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Ahogy az őszből lassan átfordulunk a télbe, nemcsak a ruhatárunkat kell lecserélni nyáriról télire, de ha már tartósan 7 fok körül van az átlaghőmérséklet, érdemes elkezdeni autónk felkészítését is a téli időszakra. Van egy-két olyan dolog, amire nagyon oda kell figyelnünk a biztonságos közlekedés és autónk védelme érdekében is.

Gumicsere

Talán ez a legfontosabb, hogy mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelő gumikkal közlekedjünk, hacsak nem vagyunk az úgynevezett négyévszakos gumik megszállottai.

Mivel télen sokkal csúszósabbak az utak, gyakoribb a csapadék, a téli gumikon lévő mélyebb barázdák jobban elvezetik a vizet annak érdekében, hogy az autónk jobban tapadjon az útra, stabilabb legyen menet közben.

Nagyon fontos, hogy a guminyomást rendszeresen, legalább havonta ellenőrizzük, ez alól a pótkerék sem lehet kivétel, mert soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség. Sajnos ezt sokan elfelejtik, és csodálkoznak, hogy nem tapad úgy az autó, nő a fogyasztás, hosszabb a fékút.

Tiszta szélvédő

Ügyeljünk a szélvédőre is, mert a jó kilátás is nagyon fontos, ennek érdekében nézzük meg, milyen állapotban vannak az ablaktörlő lapátok. Télen sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, hiszen nemcsak a vizet, hanem a havat, jeget is el kell tüntetniük. Ha lapátok felülete kopott, tönkre ment, akkor roncsolhatja az üveget, amit aztán csak egy szélvédő-cserével tudunk orvosolni. Ne feledkezzünk meg a hátsó ablaktörlőről sem.

Ehhez a körhöz tartozik az ablakmosó folyadék cseréje is, hiszen más a téli folyadék összetétele. Védi a tartályt és a szélvédőt is a fagy ellen, nem engedi sem a fúvókákat, sem pedig a szélvédőt befagyni.

Mindig legyen az autónkban a kesztyű mellett egy seprű és egy jégkaparó is, hogy indulás előtt le tudjuk takarítani a kocsinkat. Lényeges, hogy a tetején se maradjon hó, ami menet közben lecsúszhat, és zavarhatja kilátást elől vagy hátul.

Biztonságos indulás

Különösen télen fontos, hogy számíthassunk arra, hogy az autónk elindul, ha arra szükség van, ezért ha az akkumulátorunk már legalább 3-4 éve szolgál minket, akkor itt az ideje, hogy azt lecseréljük. Számoljunk azzal, hogy hidegben az akkumulátor teljesítménye akár harmadára is zuhanhat. Ha már túl alacsony a feszültség, problémánk adódhat induláskor.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük