A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Mire használható fel egy projektor?

Soha nem látott bőségben állnak rendelkezésre a projektorok, pedig elsőre bele sem gondolnánk, milyen sok dologra fel lehet használni ezt a hasznos eszközt. Ebben a cikkben olyan ötletek olvashatók, melyekre ritkábban gondolunk a rohanó mindennapok során.

Karácsonyi dekoráció

A projektor lényege, hogy kivetítsen dolgokat, akkor meg már miért állnánk meg a filmek megtekintésénél? Karácsonykor, de akár Halloweenkor vagy Húsvétkor is tökéletesen felhasználhatjuk, a nekünk tetsző dolgok kivetítésére.

Nincs más dolgunk, mint kivetíteni azt a képet vagy animációt, ami az alkalomhoz illik, majd végtelen lejátszásra tennünk a tartalmat. Arra ügyelnünk kell, hogy a legtöbb projektor nem bírja az épületen kívüli elhelyezést, ezért védett helyre kell tennünk. Amint viszont ezt megvan, szinte nincs is határa a kreativitásunknak, és az biztos, hogy nem csak a szomszédok fogják felkeresni a házunk, hanem még távolabbról is ellátogatnak hozzánk az ünnepi dekoráció megcsodálására.

Csoportos tanulás

Tanulni nem csak az iskolában vagy az oktatóteremben lehet, hanem bárhol összegyűlhetünk ebből a célból. Az egy szem laptop azonban nagyon hamar kevés lehet, ha 2-3 embernél már többen vagyunk, ilyenkor a projektor a legjobb ötlet, hogy mindenki részt vehessen.

Elég rádugni a kivetítőt a notebookra, keresni egy sík és világos felületet, és máris indulhat a tanulás, az ötletcsere vagy a megbeszélés.

Gyerekmesék érdekesebbé tétele

A gyerekek imádják a meséket, és a 21. századnak köszönhetően már minden korábbinál több eszköz áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezeket még érdekesebbé tegyük. Sajnos azonban a tabletek és mobilok már nem tesznek jót az elalvás előtt, így ezeket a kütyüket nem szabad erőltetnünk a meseolvasás közben.

Egy projektor azonban jó szolgálatot tehet. A mese könnyen ki is vetíthető, de ha nincs ilyen tartalmunk, akkor sem kell aggódni. Elég betenni egy lassan mozgó csillagos animációt a háttérbe, esetleg másféle, megnyugtató tartalmat, és a kicsik nem csak a mesét fogják élvezni, hanem a csodás effekteket is. Az ilyen nyugtató anyagok ráadásul arra is kiválóak, hogy a gyerekek elálmosodjanak, és pihentető álomba merüljenek. Érdemes halk és relaxáló hangokat is bevetni a cél érdekében!

Planetárium a szobában

A planetáriumot legalább egyszer mindenkinek fel kell keresnie életében, hiszen ezt a helyet egyaránt szeretik a kicsit és nagyok is. Az interneten ma már számos olyan film és animáció tölthető le, mely az űrrel és a bolygókkal foglalkozik, és az elsötétített szobában tökéletesen levetíthetők a projektor segítségével.

Természetesen az élmény nem lesz olyan tökéletes, mint egy igazi planetáriumban, de a kivetítő mindig rendelkezésre áll, és kiválóan alkalmas arra, hogy kedvet ébresszen a gyerekekben az igazi felkeresésére. Ráadásul, ez a módszer akkor is bevethető, ha több száz kilométerre vagyunk a legközelebbi planetáriumtól, vagy az valamilyen ok miatt átmenetileg zárva tart.

Közös festés

A kreatív szórakozás is szuper könnyűvé válik, ha sikerül egy színezőt a falra vetítenünk. Elég egy vastagabb papírt felerősíteni a felületre, amelyet a gyerekek már megfesthetnek vagy kiszínezhetnek.

Ez a módszer gazdaságos, mivel semmit sem kell nyomtatni, ráadásul sokkal nagyobb méretben is kivitelezhetők a dolgok, mint egy hagyományos A4 méretű printer esetében.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük